Mitsubishi Motors

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mitsubishi Motors Corporation
Mitsubishi Motors SVG logo.svg
Mitsubishi Motors Headquaters.jpg
Mitsubishi Motors huvudkontor i Tokyo.
TypPublikt aktiebolag
TYO: 7211
HuvudkontorJapan Minato, Japan
NyckelpersonerTakashi Nishioka
Styrelseordförande
Osamu Masuko
Vd
BranschBiltillverkare
ProdukterBilar, gaffeltrucker
Antal anställda33 202 - 2007
Historia
Grundat1970
GrundareMitsubishi Heavy Industries[1]
Avknoppat frånMitsubishi Heavy Industries
Struktur
ÄgareMitsubishi Group
Övrigt
Webbplatsmitsubishi-motors.com
Mitsubishi 500
Mitsubishi Pajero
Mitsubishi Lancer Evolution X

Mitsubishi Motors Corporation (ja:三菱自動車工業株式会社, Mitsubishi Jidōsha Kōgyō Kabushiki Kaisha) är en japansk biltillverkare. Företaget grundades 1970 när biltillverkningen inom Mitsubishi Heavy Industries flyttades till ett eget bolag. Huvudkontoret ligger i Minato, Tokyo.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den första personbilen med namnet Mitsubishi tillverkades 1917 av Mitsubishi Kobe Dockyard Works och baserades på Fiat. Tillverkningen var mycket blygsam och lades ned redan 1921 men Mitsubishi fortsatte bygga tyngre fordon fram till slutet av andra världskriget. I början av 1950-talet återupptog Mitsubishi Heavy Industries (MHI) biltillverkningen genom att bygga Henry J och Jeeplicens från USA. Från början av 1960-talet byggde MHI egenkonstruerade personbilar.

1970 lyftes biltillverkningen ut ur MHI och blev ett eget företag med namnet Mitsubishi Motors Corporation (MMC). Året därpå köpte Chrysler Corporation 15% av MMC och Mitsubishis bilar såldes i USA under namnen Dodge och Plymouth. Samarbetet har fortsatt även sedan Chrysler sålt sina andelar i MMC och företagen har bland annat en gemensam fabrik i Normal, Illinois. MMC har även haft samarbete med Volvo med tillverkning av systermodellerna Volvo S40 och Mitsubishi Carisma i holländska Born. MMC är idag ensam ägare till NedCar. MMC samarbetar också med PSA-gruppen som säljer Mitsubishi i-Miev och Mitsubishi Outlander under namnen Peugeot och Citroën.

MMC drabbades hårt av asienkrisen i slutet av 1990-talet med vikande försäljning som följd. Bristen på kapital ledde till stagnation i produktutvecklingen, men under senare delen av 2000-talet har MMC presenterat en rad nya modeller.

Motorsport[redigera | redigera wikitext]

Mitsubishi har firat stora framgångar inom rallyvärlden. Tommi Mäkinen tog fyra VM-titlar med Mitsubishi mellan 1996 och 1999. Mitsubishi vann även märkes-VM 1998. I Dakarrallyt är Mitsubishi det mest framgångsrika märket i bilklassen.

Mitsubishimodeller[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Stora billexikonet, red. G N Georgano, svensk övers. Björn-Eric Lindh 1982. ISBN 91-86442-00-7

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]