Modesty Blaise

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Modesty Blaise är en seriefigur i en brittisk tecknad serie med samma namn, skapad 1963 av Peter O'Donnell (manus) och Jim Holdaway (teckningar). Holdaway avled 1970 och efterträddes av spanjoren Enric Badía Romero.[1] Andra tecknare på serien har varit Neville Colvin, John M Burns, Patrick Wright och Dick Giordano.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Modesty Blaise är en före detta gangsterdrottning som numera lever på rätt sida lagen. Tillsammans med sin medhjälpare från förr, Willie Garvin, bekämpar hon numera brott som hon antingen snubblar på eller blir tillfrågad av sir Gerald Tarrant, chef för underrättelseväsendet, att försöka lösa.

Det första försöket att lansera Modesty Blaise i Sverige var med serietidningen agent modesty blaise. Den gavs ut av Semic mellan 1967 och 1969 i fjorton nummer. Från och med nr 6 1971 har serien publicerats i serietidningen Agent X9.

Med nummer 1/2009 publicerades det sista dagstidningsäventyret med manus av O'Donnell och teckningar av Romero. Redaktionen för Agent X9 försökte få till stånd en licensproduktion men O'Donnell sade nej till det.[2] Redaktionen tog fram ett specialtecknat äventyr, De mörka änglarna efter ett oanvänt manus av O'Donnell och med teckningar av Romero, därefter började man om med tidigare publicerade äventyr.[3] Sedan nr 7/2009 repriseras Modesty från start med ny översättning av Sara Carlsson, med ny layout och nyskannade original.

Ramberättelse[redigera | redigera wikitext]

Hennes barndom och ungdom beskrivs som återblickar i en del äventyr. En något utförligare tillbakablick visas i serieäventyret In the Beginning, Början på historien som skrevs efter det åttonde äventyret inför den internationella lanseringen.

Barndom[redigera | redigera wikitext]

År 1945 rymmer en föräldralös flicka från ett flyktingläger i Grekland.[4] Hon minns inget från tiden före flyktinglägret. Efter flykten vandrar hon omkring i efterkrigstidens Nordafrika, Mellanöstern och Sydeuropa. Hon lär sig ta hand om sig själv den hårda vägen. Vid 12 års ålder räddar hon en ungrare vid namn Lob från ett rånförsök i ett annat flyktingläger i Iran. Hon inser att han inte kommer klara sig själv, men anser sig kunna ta hand om honom. Han är filosofiprofessor och talar fem språk. Det är han som ger henne namnet Modesty, ungefär blygsam, just för att hon inte är det. Han ger henne också en ordentlig klassisk utbildning och när hon läser sagorna om Kung Arthur tar hon sig efternamnet Blaise efter trollkarlen Merlins läromästare. De vandrar omkring i fyra år.[5] Under sina vandringar träffar hon andra intressanta människor som fattar tycke för henne och utbildar henne på sina specialkunskaper, till exempel den 150-åriga indiska gurun Sivaji som lär henne yoga och självkontroll och kambodjanen Saragam som är expert på närstrid.

Ungdom[redigera | redigera wikitext]

När Modesty Blaise är 17 år dör hennes vän och läromästare Lob och Modesty börjar jobba för gangstersyndikatet The Network, nätverket, i Tanger. Hon stiger snabbt i graderna och två år senare blir hon framgångsrik ledare för syndikatet. The Network sysslar med all verksamhet inom ramen för transnationell brottslighet utom prostitution och droger. Under sin tid i The Network konfronterar hon inte konkurrerade ligor om det kan undvikas, men när konfrontation uppstår och särskilt gällande frågor om prostitution och droger lägger hon däremot inte fingrarna emellan. I Saigon träffar hon engelsmannen Willie Garvin, som för tillfället är en halvt alkoholiserad professionell thaiboxare. Hon inser att han är en oslipad diamant och tar honom under sitt beskydd. Han blir snart hennes lojalaste vän och närmaste man och är med i samtliga äventyr.[6] Trots att han har stort kvinnotycke och Modesty Blaise har lika stort manstycke är det mycket tydligt att deras vänskap är lika platonisk som den är djup. Willie Garvin går också i lära hos flera av Modesty Blaises läromästare och är sedan tidigare skicklig med kastvapen. Willie Garvin är den ende som kallar henne, och som får kalla henne, prinsessan. Andra medlemmar i The Network kallar henne mam'selle.

Äventyren[redigera | redigera wikitext]

Efter ett antal år, när Modesty är i 20–25 års ålder bestämmer hon sig för att pensionera sig och drar sig tillbaks till en lyxvåning i London. Willie Garvin köper en pub, The Treadmill, norr om London där han skaffar träningslokal och mekanisk och högteknologisk verkstad.[7] De före detta medlemmarna belönas frikostigt och dyker ofta upp i framtida äventyr. Inte sällan som respekterade medborgare med laglig verksamhet inom deras respektive specialistområden som brottslingar, men också som egna gängledare till kriminella ligor, fortfarande lojala till Modesty Blaise och hennes ideal.

Äventyret inleds med att Modesty Blaise och Willie Garvin är ganska trötta på sitt stillsamma liv när de blir kallade av chefen för brittiska underrättelsetjänsten Secret Service. De går dit med viss nervositet men en äventyrslysten nyfikenhet. Chefen heter Sir Gerald Tarrant och han presenterar en dossier med bevis för The Networks och Modesty Blaises kriminella verksamhet. Bevisen kan ge Modesty Blaise ett långt fängelsestraff, eller med hennes gåvor, åtminstone göra henne till en jagad kvinna. Avsikten är tillsynes att pressa Modesty Blaise till att hjälpa Secret Service och nationen. Sir Gerald väljer dock att elda upp bevisen och vinner på så sätt hennes förtroende och ett behov att återgälda tjänsten. Även om det finns en baktanke är det också tydligt att han har imponerats av hennes framfart och vill vara hennes vän.

Modesty Blaise åtar sig fallet och senare löser hon även andra fall åt Secret Service. Andra äventyr grundar sig på slumpen, hon befinner sig i närheten när någon oskyldig kommer kläm eller så ber någon annan vän henne om hjälp. I ytterligare en variant så misstänker före detta konkurrenter att hon inte alls pensionerat sig utan väljer att försöka göra sig av med henne eller Willie Garvin för att ohindrat kunna sätta sina planer i verket.

Lista på äventyr[redigera | redigera wikitext]

1. Maskinen, La machine – utgiven 1963 2. Annat

Arsenal[redigera | redigera wikitext]

En yawara, eller "kongo" som den kallas i Modesty Blaise-äventyren

När Modesty Blaise och Willie Garvin oskadliggör sina motståndare använder de oftast icke-dödligt våld, närstridstekniker och vapen som tillfälligt sätter motståndarna ur spel. De är dock inte helt främmande för att döda sina motståndare men då alltid med berått mod, där de agerar både domare och bödel. Willie Garvin dödar endast efter godkännande från Modesty Blaise, eller i de fall han tror att motståndarna redan tagit hennes liv.

Modesty Blaise använder helst något hon kallar kongo, en yawara, som vapen. Vapnet hålls i handen och i ändarna på handtaget sitter hårda trähattar som används för att ge en hårdare träffyta och skydda handen. Beväpnar hon sig med skjutvapen är favoriten en liten kortpipig revolver. Men hon behärskar alla sorters närstridsvapen, skjutvapen och även pilbåge och armborst.

Willie Garwin föredrar kastvapen och han har också ett förflutet som knivkastare på cirkus. Vanligen använder han sig av ett antal små kastklubbor som han tillverkar själv. Han brukar även ha med sig kastknivar och väljer om han skall träffa med skaftet eller bladet. Andra kastvapen han använder är sådant han finner på plats; delar av rörsystem, stenar etc. Willie är helt okapabel till att använda skjutvapen, och det sägs ofta att "han inte skulle kunna träffa väggen på en lada om han så stod i den". Dock har han i vissa fall visat sig kunna behärska diverse k-pistar, samt Modestys revolver - andra gånger då han kommer i kontakt med skjutvapen brukar han kasta även dessa.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Modesty Blaise". NE.se. Läst 29 augusti 2014.
  2. ^ Agent X9, nr 1/2009, sida 38
  3. ^ Agent X9, nr 2/2009
  4. ^ ”Modesty Blaise. 1966. Directed by Joseph Losey | MoMA” (på engelska). The Museum of Modern Art. 20 januari 2017. https://www.moma.org/calendar/events/2594. Läst 14 februari 2021. 
  5. ^ Agent X9, nr 10/1994, "Början på historien" s. 75-77
  6. ^ Agent X9, nr 10/1994, "Början på historien", sida 78-80
  7. ^ Agent X9, nr 10/1994, "Början på historien", s. 79