Monstrens tid - Livet före dinosaurierna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Monstrens tid -
Livet före dinosaurierna

(Walking with Monsters: Life Before Dinosaurs)
ProducentChloe Leland
OriginalmusikBen Bartlett
Premiär2005
LandStorbritannien
SpråkEngelska
IMDb

Monstrens tid - Livet före dinosaurierna (orig. Walking with Monsters: Life Before Dinosaurs) är titeln på en fiktiv dokumentär skapad av BBC. Denna serie är en av tre som handlar om forntida djur och utspelar sig före dinosauriernas storhetstid. Berättarröst gjordes av Kenneth Branagh.

Serien är uppdelad i tre episoder och börjar för 4,5 miljarder år sedan. Under berättandet av första episoden görs nedslag vid tidpunkterna 530, 418 respektive 360 miljoner år sedan. I andra episoden görs nedslag vid tidpunkterna 300 och 280 miljoner år sedan. Och i den tredje och sista episoden görs nedslag för 250 respektive 248 miljoner år sedan.

Episod I[redigera | redigera wikitext]

I början av programmet visas vår planets ungdom, och när vår måne formas. Så småningom dyker det upp liv, såsom trilobiter. Snart lever även primitiva fiskar och jättelika skorpioner i haven. Senare kommer även amfibier.

Episod II[redigera | redigera wikitext]

Amfibierna lever nu ett frodigt liv i urskogar med en mycket hög halt av syre. Den höga halten av syre frodar även landlevande leddjur, såsom sländor, spindlar, och även jättelika mångfotingar som Arthropleura. Här finns även Petrolacosaurus, en insektsätande reptil. Programmet hoppar framåt i tidsepoken perm. Landskapet är nu torrt, med årstidsväxlingar. En koloni med stora pelycosaurier kallade Edaphosaurus vilar i solskenet. Plötsligt angrips de av en köttätande Dimetrodon, och Edaphosaurierna flyr. Dimetrodonen är en hona som måste ha mat för att nära sig inför sin äggläggning. Hon lägger senare i programmet sina ägg, och vaktar dem i månader tills de kläcks.

Episod III[redigera | redigera wikitext]

Programmet börjar i Sibirien under den senare delen av Perm, när kontinenterna sitter tillsammans till Pangaea. På grund av vulkanism värms atmosfären till temperaturer som inget liv på jorden någonsin varit med om. Så långt ögat kan nå är landskapet en het och sandig öken. En gammal Scutosaurus som vandrar omkring i sökande efter mat blir angripen och dödad av en stor gorgonopsid. Gorgonopsiden kommer sedan till ett krympande vattenhål, för att dricka. Runt vattenhålet lever andra gorgonopsider, och små dicynodonter. I vattnet lever även en stor amfibie, fängslad av det krympande vattenhålet. En hjord med migrerande scutosaurier besöker också vattenhålet. Programmet hoppar nu till trias, när Lystrosaurus, en släkting till dicynodonterna, migrerar i jakt på växtlighet. De korsar vattendrag, där de angrips av tidiga släktingar till krokodiler. På stränderna kilar det omkring en liten släkting till dinosaurierna, som vittnar om en annalkande tidsepok.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]