The Four Yorkshiremen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Four Yorkshiremen
The Four Yorkshiremen, 2014.jpg

Michael Palin, John Cleese, Eric Idle och Terry Jones, framför sketchen under en Monty Python-show 2014.


The Four Yorkshiremen är en klassisk sketch i brittisk humor, skriven av Tim Brooke-Taylor, John Cleese, Graham Chapman och Marty Feldman, ursprungligen framförd i deras TV-serie At Last the 1948 Show 1967. Den har senare kommit att förknippas med komedigruppen Monty Python (där Cleese och Chapman ingår), som brukade framföra den vid sina liveuppträdanden, däribland på Monty Python i Hollywood.

Sketchen är en parodi på nostalgiska samtal och består av fyra män som sitter och dricker tillsammans, och talar på Yorkshiredialekt om sin svåra barndom. Det hela får en blygsam start men vartefter samtalet fortskrider och de ständigt försöker överträffa varandras fattigdom och hårda uppväxtförhållanden så överdriver de historierna, vilka blir alltmer absurda. I slutrepliken säger de fritt översatt att "när vi berättar för våra barn om hur det var förr, så tror de oss inte".

At Last the 1948 Show[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga versionen av sketchen The Four Yorkshiremen skrevs och framfördes i ett avsnitt av den brittiska komediserien At Last the 1948 Show 1967. Av seriens fyra manusförfattare/artister: Tim Brooke-Taylor, John Cleese, Graham Chapman och Marty Feldman.[1] Barry Cryer som är servitören i denna ursprungliga version kan också ha bidragit till manuset. Sketchen är en av de som bevarats från programmet och finns utgiven på At Last the 1948 Show DVD.

Senare framföranden och pastischer[redigera | redigera wikitext]

I'm Sorry I'll Read That Again[redigera | redigera wikitext]

Sketchen framfördes i BBC Radios program I'm Sorry I'll Read That Again 1969, av John Cleese, Graeme Garden, Tim Brooke-Taylor, Bill Oddie och David Hatch.

Monty Python[redigera | redigera wikitext]

Den har senare framförts vid olika offentliga framträdanden, ofta med större delen av ensemblen från Monty Python. Vid 1979 års upplaga av The Secret Policeman's Ball framfördes sketchen av kvartetten Michael Palin, John Cleese, Rowan Atkinson och Terry Jones. På 1982 års Monty Python i Hollywood[2] är Brooke-Taylors och Feldmans roller besatta av Michael Palin (den ende i MP-ensemblen som faktiskt är från Yorkshire) och Terry Gilliam (som även, som den amerikan han är, gav sig på att använda Yorkshire-dialekt).

Andra framföranden[redigera | redigera wikitext]

1989 framfördes sketchen i talkshowen Wogan av Terry Wogan, Stephen Fry, Gareth Hale och Norman Pace.

Sketchen återupplivades 2001, för Amnestys show We Know Where You Live, då framförd av Harry Enfield, Alan Rickman, Eddie Izzard och Vic Reeves. Då med vissa uppdateringar gjorda i manuset.

"The Four Yorkshiremen" har även överförts till andra språk. I 2 mars-avsnittet av den katalanska satirserien Polònia framförs den i mer eller mindre fri tolkning av fyra katalanska politiker (från CUP, Podem, En Comú Podem och ERC) som försöker bräcka varandra i konsten att vara mest vänsterinriktad.[3]

I mars 2015 återupplivades sketchen åter i ett program anordnat av Comic Relief, Red Nose Day 2015, här med Davina McCall, John Bishop, David Walliams och Eddie Izzard.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Episode 1: Rob McHugh, Tim Brooke-Taylor and Stan Freberg". radiohaha.typepad.com, 2006-06-03. Läst 4 mars 2017. (engelska)
  2. ^ "Monty Python: 10 best sketches". telegraph.co.uk, 2015-04-25. Läst 4 mars 2017. (engelska)
  3. ^ "Polònia - Qui és més d'esquerres?". ccma.cat, 2017-03-02. Läst 4 mars 2017. (katalanska)