Mountain Dew

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mountain Dew
Mountain Dew logo.svg
DryckLäskedryck
FärgGulgrön
SmakCitrus
VarianterVanlig (citrus)
Game Blast (citrus och körsbär)
No Sugar (sockerfri)
IngredienserKoffein
Socker
Vatten
Citronsyra
Naturlig arom
Askorbinsyra
Kaliumsorbat
Gummi arabicum
Karoten
Övrig information
UrsprungUSA USA
UpphovsmakarePepsico (USA)[1]
År1940, för 82 år sedan
TillverkareCarlsberg (Sverige)
Webbplatsmountaindew.com
mountaindew.se

Mountain Dew (i reklamen ibland stiliserat som Mtn Dew) är en koffeinhaltig läskedryck med smak av citrus, tillverkad av PepsiCo, med ursprung i USA. Originalreceptet uppfanns 1940 av dryckestillverkarna Barney och Ally Hartman i Tennessee. Ett uppdaterat recept skapades 1951 av Bill Bridgforth.[2] Rättigheterna till detta recept köptes av Tip Corporation i Marion, Virginia, som förfinade receptet och lanserade det 1961. Den 27 augusti 1964 köptes rättigheterna till Mountain Dew av Pepsi och distributionen av läsken ökade kraftigt i USA och Kanada.[3] Mountain Dew lanserades i Sverige 2013 och tillverkas av Carlsberg Sverige.

Lansering i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den 14 maj 2013 lanserade Hemberga brunn Mountain Dew i Sverige. Läsken var då begränsad till den ordinarie citrus-smaken.[4]

Under våren 2014 tog dock Carlsberg Sverige över produktionen av Mountain Dew i Sverige och är idag den officiella distributören av drycken i landet. Mountain Dew är dock fortfarande begränsad till 50cl-flaska och 33cl-returburk. I början på sommaren 2016 lanserades Mountain Dew Game Blast i Sverige och såldes till en början endast på Hemmakväll i 50cl-flaska.[5] Game Blast liknar Game Fuel till utseendet och till smaken. I mitten av 2017 lanserades No Sugar, en sockerfri variant av originalet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]