Femstjärnerörelsen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Movimento cinque stelle)
Hoppa till: navigering, sök
Femstjärnerörelsen
MoVimento 5 Stelle
MoVimento_5_Stelle_logo.png
FörkortningM5S
LandItalien Italien
PartiledareBeppe Grillo
Grundat4 oktober 2009
Politisk ideologidirektdemokrati
e-demokrati
grön ideologi
euroskepticism
Politisk grupp i EuropaparlamentetGruppen Frihet och direktdemokrati i Europa
Italiens deputeradekammare
Mandat
104 / 630
Italienska senaten
Mandat
41 / 320
Europaparlamentet
Mandat
17 / 73
Webbplats
movimentocinquestelle.it

Femstjärnerörelsen (M5S) eller Movimento cinque stelle är ett italienskt politiskt parti som grundats av komikern och webbskribenten Beppe Grillo med hjälp av internetentreprenören Gianroberto Casaleggio. Partiet vänder sig mot den korruption de menar är förhärskande i italiensk politik och förespråkar hållbar utveckling, direktdemokrati, e-demokrati och euroskepticism.[1] Partiet är representerat i Italiens parlament och Europaparlamentet, där dess ledamöter tillhör Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet skrivs av partiet självt med versalt V och siffran 5, MoVimento 5 Stelle. Bokstaven V symboliserar både talet fem skrivet med romerska siffror och V-day. V-day var manifestationer som organiserades av Beppe Grillo och som föregick partiets bildande. V:et stod då för vaffanculo (ungefär ’dra åt helvete’) och anspelade dessutom på d-dagen och V för Vendetta. ”Vaffanculo” används fortfarande som ett slagord av rörelsen.[2] De fem stjärnorna representerar offentlig vattenförsörjning, transporter, utveckling, bredbandsuppkoppling och miljön.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Beppe Grillo hade haft en välbesökt blogg i ett antal år där han kunnat lansera olika politiska idéer och visioner. Den 16 juli 2005 föreslog han att de som stödde förslagen som publicerats på hans blogg skulle kunna gå samman i nätverk och arrangera lokala möten. Därefter kom de första "Friends of Beppe Grillo"-träffarna igång, med det initiala målet, enligt Grillo, att "ha roligt, komma tillsammans och dela idéer och förslag för en bättre värld..."[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Five Star Movement
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från italienskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Italian politics: A waning star? | The Economist”. http://www.economist.com/node/21563762. Läst 23 februari 2013. 
  2. ^ Beppe – en joker i italienska valet. DN. Läst 2013-02-23.
  3. ^ ”micromega - micromega-online » Grillini in movimento - Versione stampabile”. Temi.repubblica.it. http://temi.repubblica.it/micromega-online/grillini-in-movimento/?printpage=undefined. Läst 18 juni 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]