E-demokrati

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

E-demokrati avser användandet av elektronisk informationsteknologi för utförande av och deltagande i politiska processer.[1]

E-demokrati kan delas in i politikerstyrd och folkstyrd e-demokrati.

Politikerstyrd e-demokrati[redigera | redigera wikitext]

Att använda modern teknik, internet och datorer till att förbättra kommunikationen mellan medborgare och politiker och myndigheter. E-demokrati i denna betydelse innebär att de befintliga politikerna och partierna fortfarande har makten över de politiska besluten.

Folkstyrd e-demokrati[redigera | redigera wikitext]

Att använda modern teknik, internet och datorer till att låta medborgarna själva fatta alla politiska beslut. Dvs att ersätta det nuvarande politiker- och partisystemet med ett direkt folkstyrt system där medborgarna själva debatterar, röstar och fattar besluten ute på internet.

En tredje möjlighet som Schweiz i snart 500 år har tillämpat i 2000 kommuner är att kombinera politikerstyrd demokrati med folkstyrd demokrati. Partiet Popvox som ställde upp i Stockholms kommun 2010[2] låter alla stockholmare avgöra vilka politiska frågor de vill stoppa eller stödja. Resten får den representativa demokratin sköta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gustav Lidén (2011). ”En jämförande studie av demokratiutveckling i det moderna samhället”. sid. 62. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:miun:diva-13466. Läst 5 juli 2016. 
  2. ^ ”Stockholm - Valsedlar - Val 2010”. www.val.se. http://www.val.se/val/val2010/valsedlar/K/kommun/01/80/valsedlar.html#id0981. Läst 5 juli 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Experiment med direkt folkmakt