Museet för anatoliska kulturer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Museet för anatoliska kulturer
Musem Of Anatolian Civilisations Ankara.JPG
Den öppna platsen framför entrén till museet.
Information
Typ av museumArkeologiskt museum
PlatsGözcü-gatan 2, Ankara, Turkiet
Etablerat1921
Besökare per år450 000 [1]
Webbplats
www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr
Äldre bild av den tidigare karavanserajen Kurşunlu Han, numera museibyggnad.
Museets entrégrind.

Museet för anatoliska kulturer (turkiska: Anadolu Medeniyetleri Müzesi) är ett turkiskt arkeologiskt museum, vilket är beläget i södra delen av Ankaras slott i stadsdelen Atpazarı area i Ankara. Det består av den gamla ottomanska Mahmut Paşa-basarbyggnaden och den tidigare karavanserajen Kurşunlu Han. På basis av Atatürks önskan att etablera ett hettitmuseum köptes byggnaderna av staten och renoverades 1938-68 och öppnades för allmänheten som Ankaras arkeologiska museum.

Numera används Kurşunlu Han som administrationsbyggnad, medan den gamla basarbyggnaden används för utställningar av arkeologiska fynd från en rad epoker i Anatolien, från den äldre stenåldern, över den neolitiska eran, tidig bronsålder, assyriska handelskolonier, hettitisk kultur, frygisk kultur, urartisk kultur, grekisk, hellenistisk, romersk, bysantinsk, seljukisk och ottomansk kultur. Där finns föremål från en mängd utgrävningar: i Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy (Gordion), Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz och Patnos.

Museet fick priset European Museum of the Year Award 1997.

Byggnaderna[redigera | redigera wikitext]

Mahmut Paşa Bedesteni bygges 1464-71 av Mahmud Pasha Angelovic, storvesirerna hos Mehmed II Erövraren. Byggnaden uppfördes i traditionell stil, med 10 kupoler och 102 affärslokaler.

Kurşunlu Han antas också vara byggd av Mehmet Pasha Angelovic. Den har en gård och en arkad i mitten, omgivna av rum i två våningar. Huskomplexet har 28 rum i bottenvåningen och 30 rum en trappa upp. Alla rum har eldstäder. Det finns också en lada i L-form väster och söder om rummen. På nord- och östsidorna finns 20 affärslokaler och dessutom fyra i trädgården.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: engelskspråkiga Wikipedia

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]