Musse Pigg på camping

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Musse Pigg på camping
(Mickey's Trailer)
GenreTecknat
RegissörBen Sharpsteen
ProducentWalt Disney
ManusJack Kinney
Premiär1938
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb

Musse Pigg på camping (engelska: Mickey's Trailer) även Musse Piggs husvagn,[1] är en animerad kortfilm av Disney från 1938.[2] Filmen är ett av inslagen i SVT:s julprogram Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Öppningsscenen är en idyllisk stuga med tegeltak, veranda och trädgård i ett vackert landskap med skogar och blånande berg. En nyvaken Musse Pigg i nattskjorta kommer ut på verandan och drar i en spak. Taket, verandan och trädgården börjar vikas ihop och fällas in i vad som visar sig vara en husvagn. Bilen – en T-Ford med Långben vid ratten – kopplas till och man är redo att åka. Men först viks även den vackra bakgrunden ihop och blottar en inte lika romantisk bakgrund med soptipp och industriområde.

Under färden lagar Musse frukost, hämtar vatten, skördar majs och mjölkar en ko på diverse finurliga sätt. Och genom att trycka på knappar på en kontrollpanel väcker han den morgontrötte Kalle Anka och får husvagnens innandöme att förvandlas från sovrum till badrum och sedan matrum.

När Musse signalerar att frukosten är serverad glömmer Långben att han kör bilen, och springer över till husvagnen utan att stanna ekipaget först. Under måltiden har Långben besvär med utfarande kökslådor som "stjäl" maten för honom, och när han tar en majskolv råkar han sticka gaffeln i ett vägguttag. Han får ström genom kroppen och majsen börjar poppa.

Plötsligt frågar sig Musse och Kalle vem som egentligen kör. "Huh, det är ju JAG som kör" svarar Långben men inser i nästa sekund att han ju faktisk inte gör det! Han kastar sig i panik över till bilen, och råkar då sparka loss husvagnens koppling. Husvagnen rullar baklänges nedför den branta bergsvägen utan att Långben märker detta.

Inne i den skenande husvagnen får Musse och Kalle nu en vådlig åktur där vagnen blir hängande över ett stup, håller på att frontalkrocka med en lastbil på en smal väg och två gånger är en hårsmån från att kollidera med ett långt godståg. Som genom en slump möts husvagn och bil igen, och vagnen kopplar åter fast vid bilen. Långben, som aldrig märkt att husvagnen varit borta, ropar bakåt: "Jag körde ner er sakta och säkert, va?".

Roller[redigera | redigera wikitext]

Engelska röster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Bortklippta scener[redigera | redigera wikitext]

I den svenska julaftonsversionen av filmen är par scener bortklippta, bland annat en scen när Långben råkar stoppa en gaffel i ett vägguttag (varvid majsen blir till popcorn). Anledningen till detta är att man inte ville uppmuntra barn till att göra samma sak.[4] Scenen visades däremot före 1982.[4] Flera scener där husvagnen störtar ner för berget, och bland annat är nära att krocka med ett tåg, är också bortklippta.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "KALLE ANKA OCH HANS VÄNNER ÖNSKAR GOD JUL". Dubbningshemsidan.se. Läst 10 november 2014.
  2. ^ "Mickey's Trailer (1938)". Svensk Filmdatabas. Läst 10 november 2014.
  3. ^ [a b c] "Mickey's Trailer (1938) – Medverkande". Svensk Filmdatabas. Läst 10 november 2014.
  4. ^ [a b c] Här är scenerna som SVT klippt bort i Kalle Anka på julafton”. Expressen. 24 december 2010. http://www.expressen.se/noje/har-ar-scenerna-som-svt-klippt-bort-i-kalle-anka-pa-julafton/. Läst 20 december 2016.