Hoppa till innehållet

Musse Pigg på camping

Från Wikipedia
Musse Pigg på camping
Musse Pigg-serien
OriginaltitelMickey's Trailer
RegissörBen Sharpsteen
ProducentWalt Disney
ManusJack Kinney
Röst(er)Walt Disney
Clarence Nash
Pinto Colvig
MusikOliver Wallace
Animatör(er)Johnny Cannon
Ed Love
Tom Palmer
Louie Schmitt
Frenchy de Tremaudan
Cy Young
StudioWalt Disney Productions
DistributionRKO Pictures
PremiärUSA 6 maj 1938[1]
Sverige 5 september 1938[2]
FärgformatTechnicolor
Speltid8 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska

Musse Pigg på camping (engelska: Mickey's Trailer) även Musse Piggs husvagn, är en animerad kortfilm av Disney från 1938. Filmen är ett av inslagen i SVT:s julprogram Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Öppningsscenen är en idyllisk stuga med tegeltak, veranda och trädgård i ett vackert landskap med skogar och blånande berg. En nyvaken Musse Pigg i nattskjorta kommer ut på verandan och drar i en spak. Taket, verandan och trädgården börjar vikas ihop och fällas in i vad som visar sig vara en husvagn. Bilen – en T-Ford med Långben vid ratten – kopplas till och man är redo att åka. Men först viks även den vackra bakgrunden ihop och blottar en inte lika romantisk bakgrund med soptipp och industriområde.

Under färden lagar Musse frukost, hämtar vatten, skördar majs och mjölkar en ko på diverse finurliga sätt. Och genom att trycka på knappar på en kontrollpanel väcker han den morgontrötte Kalle Anka och får husvagnens innandöme att förvandlas från sovrum till badrum och sedan matrum.

När Musse signalerar att frukosten är serverad, glömmer Långben att han kör bilen, och springer över till husvagnen utan att först stanna ekipaget. Under måltiden har Långben besvär med utfarande kökslådor som "stjäl" maten för honom, och när han tar en majskolv råkar han sticka gaffeln i ett vägguttag. Han får ström genom kroppen och majsen börjar poppa.

Plötsligt frågar sig Musse och Kalle vem som egentligen kör. "Huh, det är ju JAG som kör" svarar Långben men inser i nästa sekund att han ju faktiskt inte gör det! Han kastar sig i panik över till bilen, och råkar då sparka loss husvagnens koppling. Husvagnen rullar baklänges nedför den branta bergsvägen utan att Långben märker detta.

Inne i den skenande husvagnen får Musse och Kalle nu en vådlig åktur där vagnen blir hängande över ett stup, håller på att frontalkrocka med en lastbil på en smal väg och två gånger är en hårsmån från att kollidera med ett långt godståg. Som genom en slump möts husvagn och bil igen, och vagnen kopplar åter fast vid bilen. Långben, som aldrig märkt att husvagnen varit borta, ropar bakåt: "Jag körde ner er sakta och säkert, va?".

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den 100:e Musse Pigg-kortfilmen som producerades och den andra som lanserades år 1938.[3]

Svenska utgivningar[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade svensk premiär den 5 september 1938 på biografen Spegeln i Stockholm.[4]

Filmen hade svensk nypremiär den 8 december 1947Sture-Teatern, även den ligger i Stockholm och visades då tillsammans med kortfilmerna Kalle Ankas pippi från Sydpolen, Plutos flyttkalas, Kalle Anka jagar räv, Jan Långben som skeppsredare och Scoutchefen Kalle Anka.[5][6][7][8]

Filmen har haft flera svenska titlar genom åren. Vid biopremiär 1938 gick den under titeln Musse Pigg på camping. Alternativa svenska titlar till filmen är Jan Långben som bildrulle (1947), Musse Pigg husvagn på vift och Musses husvagn, varav den sistnämnda är den som använts på svenska DVD-utgåvor.[8][9]

Filmen har flera gånger givits ut på VHS och DVD och finns dubbad till svenska.[10][11][12][13]

Bortklippta scener[redigera | redigera wikitext]

I den svenska julaftonsversionen av filmen är ett par scener bortklippta, bland annat en scen när Långben råkar stoppa en gaffel i ett vägguttag (varvid majsen blir till popcorn). Anledningen till detta är att man inte ville uppmuntra barn till att göra samma sak.[14] Scenen visades däremot före 1982.[14] Flera scener där husvagnen störtar ner för berget, och bland annat är nära att krocka med ett tåg, är också bortklippta.[14]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ David Gerstein, J. B. Kaufman, Daniel Kothenschulte (2018). Walt Disney's Mickey Mouse: The Ultimate History. Taschen GmbH. ISBN 978-3836552844 
 2. ^ Svenska Dagbladet, 5 september 1938, sid. 18
 3. ^ Jeff Lenburg (1999). The Encyclopedia of Animated Cartoons. Checkmark Books. ISBN 978-0816038329 
 4. ^ Dagens Nyheter, 5 september 1938, sid. 24
 5. ^ Dagens Nyheter, 8 december 1947, sid. 28
 6. ^ Svenska Dagbladet, 9 december 1947, sid. 16
 7. ^ Svenska Dagbladet, 18 januari 1948, sid. 15
 8. ^ [a b] Dagens Nyheter, 25 januari 1948, sid. 23
 9. ^ [a b] ”Musse Pigg på camping (1938)”. Svensk Filmdatabas. https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/Item/?type=film&itemid=43306. Läst 20 februari 2022. 
 10. ^ ”Musses galna sommar”. Disneyania. https://www.d-zine.se/filmer/mussesgalnasommar.htm. Läst 28 augusti 2023. 
 11. ^ ”Musse Piggs bästa”. Disneyania. https://www.d-zine.se/filmer/mussepiggsbaesta.htm. Läst 28 augusti 2023. 
 12. ^ ”Disneys äventyrsfavoriter”. Disneyania. https://www.d-zine.se/filmer/aeventyrsfavoriter.htm. Läst 28 augusti 2023. 
 13. ^ ”Walt Disney Treasures: Mickey Mouse in Living Colour”. Disneyania. https://www.d-zine.se/filmer/mmilc.htm. Läst 28 augusti 2023. 
 14. ^ [a b c] ”Här är scenerna som SVT klippt bort i Kalle Anka på julafton”. Expressen. 24 december 2010. http://www.expressen.se/noje/har-ar-scenerna-som-svt-klippt-bort-i-kalle-anka-pa-julafton/. Läst 20 december 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]