Myers-Briggs Type Indicator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens mest använda personlighetstest.

Testet framställdes under 1900-talet av amatörpsykologerna Isabell Myers och hennes mor, Katherine C Briggs. Det bygger på den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jungs teorier om psykologiska typer. Det är ett av världens mest använda personlighetstest trots att det saknar vetenskapligt stöd.[1][2] Testet säljs i första hand som ett instrument för självkännedom och personlig utveckling och för att visa hur skillnaderna mellan människor kan tas tillvara. Andra användningsområden är grupputveckling, där en förståelse för olikheterna kan leda till att man undviker missförstånd och konflikter och att man kan dra nytta av gruppdeltagarnas olika styrkor. Modellen används också som en grund för att reflektera kring lärostilar, för att öka sin skicklighet i bemötande av personer med annan personlighetsstil och för att bli klar över den egna ledarstilen.

Dock finns inget stöd för att Myers-Briggs-testet predicerar arbetsprestation, vilket gör det olämpligt att använda i rekryteringssammanhang.

Uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

MBTI är uppbyggt kring fyra skalor (dimensioner), var och en med två motsatta svarsalternativ vilka betecknas som preferenser.

  • Extraversion: Uppmärksamhet och intresse främst riktat mot människor och ting i den yttre världen.
  • Introversion: Uppmärksamhet och intresse främst riktat mot idéer och koncept i den inre världen.
  • Sinnesförnimmelse: Uppfattning av världen sker direkt via de fem sinnena. Det primära intresset ligger i det befintliga.
  • Intuition: Uppfattning av världen sker indirekt via det undermedvetna. Det primära intresset ligger i möjligheter.
  • Bedömning: Hantering av den yttre världen sker helst genom bedömning.

På var och en av de fyra skalorna använder alla människor den ena eller den andra preferensen vid olika tillfällen,[källa behövs] men inte båda samtidigt och inte med lika stor tillförsikt.[källa behövs] Relationen mellan de fyra funktionerna har stor betydelse för dynamiken i personligheten.[källa behövs] I kombination med preferenserna på attitydskalorna (energi/uppmärksamhet och livsstil) samspelar funktionerna på ett alldeles speciellt sätt för varje preferensprofil.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Myers-Briggs Type Indicator har kritiserats, bland annat för att typtänkandet anses vara förlegat i modern psykologi; människor är blandningar av typer och kan inte kategoriseras i endast 16 kategorier.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gardner, William L.; Martinko, Mark J.. ”Using the Myers-Briggs Type Indicator to Study Managers: A Literature Review and Research Agenda” (på en). Journal of Management 22 (1): sid. 45–83. doi:10.1177/014920639602200103. ISSN 0149-2063. http://jom.sagepub.com/content/22/1/45. Läst 26 mars 2016. 
  2. ^ Pittenger, David J.. ”Cautionary comments regarding the Myers-Briggs Type Indicator.”. Consulting Psychology Journal: Practice and Research 57 (3): sid. 210–221. doi:10.1037/1065-9293.57.3.210. http://doi.apa.org/getdoi.cfm?doi=10.1037/1065-9293.57.3.210. Läst 26 mars 2016. 
  3. ^ Sjöberg, L. (2005). En kritisk diskussion av Myers-Briggs testet

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Briggs Myers, I med Myers, Peter B. (1980). Gifts Differing