Myrra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Myrra
Commiphora myrrha - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-019.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växtriket
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Tvåhjärtbladiga växter
Magnoliopsida
Ordning Sapindales
Familj Rökelseträdsväxter
Burseraceae
Släkte Balsamsläktet
Commiphora
Art Myrra
C. myrrha
Vetenskapligt namn
§ Commiphora myrrha
Hitta fler artiklar om växter med

Myrra är en typ av kåda eller harts från arter av släktet Commiphora, särskilt Commiphora myrrha, i familjen rökelseträdsväxter. Växten finns naturligt i Jemen, Somalia och östra Etiopien. Andra sorter av rökelseträdsväxterna saluförs också under namnet myrra. Myrrans kvalitet avgörs av kådans mörknad och klarhet. När myrra bränns blommar doften ut.

Plinius d.ä. skriver att myrra var en av de viktigaste ingredienserna i parthisk parfym; det grekiska ordet för myrra, μύρον, blev så småningom synonymt med "parfym". Under antiken var myrra mer värd i vikt än guld. Romarna brände myrra vid begravningar.

Kådabitar av myrra.

Myrra omnämns på flera ställen i Bibeln och ingår i rökelser, i krisma och i annan olja för smörjelse och balsamering. I andra Moseboken 30:23-33 berättas hur Gud lärde Moses att göra helig olja, med en utförlig beskrivning av tillvägagångssättet att helga något med denna olja. I Psaltaren 45 nämns myrra i form av rökelse. Myrra var enligt Nya Testamentet en av de tre dyrbara gåvor Jesusbarnet fick av de vise männen, vilket anspelar på kröningsceremonin. Östortodoxa kyrkan använder smörjelse och rökelse, och därmed myrra, i högre grad än västliga kyrkor, men även inom den Romersk-katolska kyrkan och till viss del även inom islam används myrran.

Bruket av myrra är främst förknippat med kristen liturgi och kyrkans sakrament, men det används också i profana sammanhang, till exempel i kosmetika.

Se även[redigera | redigera wikitext]