Rökelse

Från Wikipedia
Pall med rökelser i Japan
Katolsk präst eller seminarist med rökelsekar

Rökelse är en blandning av hartser (virakolja) och växtoljor som blandas med andra välluktande ingredienser från växt- och ibland djurriket. Resultatet kan rullas runt bambustickor eller formas till små koner. Rökelsen skall antändas, och ger då ifrån sig aromatiskt doftande rök.

Rökelsebrännare[redigera | redigera wikitext]

Rökelsen kan också vara i form av ett pulver, som då placeras i en rökelsebrännare. Sådana finns i många former, till exempel dekorerade keramikkrus utformade som en liten ugn med skorsten.

I en buddhistisk miljö kan brännaren vara utformad som en ihålig Buddha-figur i brons eller elfenben, som kan lyftas av från det fundament varpå figuren sitter. I fundamentet finns en liten skål, där rökelsepulvret hälles. Sedan detta tänts sätter man tillbaka figuren på fundamentet, och röken tränger då ut genom några små hål, som borrats i Buddhas huvud.

De enklaste brännarna kan köpas på de utländska marknaderna för motsvarande tio kronor, medan en brännare i lyxutförande kan kosta så mycket som 600 kr.[1]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Rökelse används främst i religiösa sammanhang men också som stämningsskapare. Det har använts inom islam, buddhismen, katolicismen, den grekisk-ortodoxa kyrkan och den syrisk-ortodoxa kyrkan, liksom inom new age. I kyrkliga sammanhang används ”ren rökelse”, olibanum. Rökelsen symboliserar folkets böner som stiger upp till Gud.

Vid den katolska och ortodoxa kyrkans ritualer brännes rökelsen i en elegant ampel hängande i några kedjor, ett rökelsekar. Rökelsekaret bärs omkring av en präst, som svänger den fram och tillbaka så att röken sprids väl i lokalen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Användning av rökelse har förekommit i österlandet i många tusen år. En välkänd situation är Bibelns berättelse om de österländska stjärntydarna som frambar guld, rökelse och myrra som kostbar gåva till det nyfödda Jesusbarnet i Betlehem. På Jesu tid kunde rökelse vara dyrare än guld. Nu för tiden är rökelse mycket billigare.

Ämnen för rökelse[redigera | redigera wikitext]

En mängd olika dofter är möjliga att åstadkomma. Boswelliaträdet som nämnts ovan, hör hemma i Mellanöstern. De finaste sorterna växer i Oman och Jemen. Det är boswelliaträ som ger den ovannämnda olibanum, som används kyrkligt.

I Sverige används ofta ambra, jasmin, patchouli och sandelträ. I många kulturer, i synnerhet på arabiska halvön, är rökelsen oud mycket populär. Oud utvinns från örnträdet som växer i bland annat Kambodja, Thailand och Indien.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladet 2008-01-13

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]