Nationell Ungdom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om Svenska motståndsrörelsens ungdomsförbund. För Sveriges Nationella Förbunds ungdomsorganisation, grundad 1939, se Nationell Ungdom (1939).
Förbundet nationell ungdom

Nationell Ungdom (NU) var ett nynazistiskt ungdomsförbund till Svenska motståndsrörelsen. Organisationen bildades omkring 1997 under namnet Oberoende nationell ungdom, som en parallellorganisation för en grupp medlemmar i dåvarande Sverigedemokratisk Ungdom bosatta i stockholmstrakten. Efter en kortare tid bröt sig denna organisation ur SDU och antog då det nuvarande namnet. NU leddes först av Erik Hägglund och senare av Klas Lund.

I medlemsansökan stod: "Nationell Ungdom är en kamporganisation, endast de som är villiga att aktivt kämpa för att befria vårt land från främlingsväldet accepteras som medlemmar." Under 2001-2002 förlorades många medlemmar till det nybildade partiet Nationaldemokraterna.

NU ansågs av SÄPO ha kopplingar till "vit makt-ideologi" och anklagas för att "sprida stora mängder rasistisk och främlingsfientlig propaganda"[1]. Tidskriften Expo klassade NU som en nazistisk organisation[2].

Aktivister från NU och SMR har gjort sig kända för flera våldsdåd, bl.a. mordet på syndikalisten Björn Söderberg samt en vapenstöld på P10 i Strängnäs.

Sedan årsskiftet 2005/06 är Nationell Ungdom i malpåse och alla dess aktiviteter och medlemmar blev del av Svenska motståndsrörelsen, numera Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Säkerhetspolisen (juni 2004). "Brottslighet kopplad till rikets inre säkerhet 2003". Läst 27 februari 2008.
  2. ^ ”Sv. Motståndsrörelsen/Nationell Ungdom”. Expo. http://www.expo.se/index_1.php?pg=http%3A//www.expo.se/www/inf_1_7.html. Läst 20 augusti 2005. [död länk]