Svensk socialistisk samling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svensk socialistisk samling (SSS) var ett svenskt nazistiskt politiskt parti som existerade från 1933 till utgången av juni 1950. SSS grundades i januari 1933 på initiativ av Sven Olov Lindholm, som även var partiledare under hela dess existens. Partiet tillkom genom en utbrytning från det av Birger Furugård ledda Svenska nationalsocialistiska partiet. Båda hade det tyska nazistpartiet som ideologisk och organisatorisk förebild med antikapitalism, kollektivism och stort statligt inflytande som ledande punkter på agendan.

Flagga använd fram till 1938

För att distansera sig från den tyska nazismen och dess ledare Adolf Hitler bytte partiet vid en "ledardag" 23 oktober 1938 namn från Nationalsocialistiska arbetarepartiet (NSAP) till Svensk socialistisk samling. Den tidigare partisymbolen hakkorset (som var starkt associerad med den tyska nazismen) byttes samtidigt ut mot den mer svenska symbolen Vasakärven. Partiets bruna skjorta - som hade etablerats bland de svenska nazisterna redan hösten 1929 - ersattes med en blå.[1]

Trots att det inte fanns någon 4%-spärr vid denna tid misslyckades NSAP/SSS i sina försök att komma in i riksdagen. Mandat i kommunala församlingar erövrades dock lite här och var. Partiet deltog i samtliga allmänna val under den aktuella tiden med undantag för riksdagsvalet 1940 och kommunalvalet 1942.

Frontmannaföreningen Sveaborg, som organiserade svenska nazistiska frivilliga från Finska fortsättningskriget och Waffen-SS var en del av partistrukturen. Även vissa partimedlemmar som inte hade varit krigsfrivilliga blev medlemmar i Sveaborg. Partiet bildade även en paramilitär Stormavdelning efter förebild från det tyska SA (Sturmabteilung) .

Partiets pressorgan var Den Svenske Nationalsocialisten, bland sympatisörer vanligen endast kallad Den Svenske. Från 1939 utkom tidningen under de ändrade namnet Den Svenske Folksocialisten). Under 1990-talet återupplivade ett annat nazistiskt parti – Nationalsocialistisk Front – namnet och utgav en tidning kallad tidningen Den Svenske Nationalsocialisten.

Svensk socialistisk samling var en av de tidigaste förintelseförnekarna, redan i maj 1945 påbörjades detta i Den Svenske Folksocialisten.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sverige-Kuriren, nr 7/8 1989
  2. ^ Nazismen i Sverige 1924 - 1979, Heléne Lööw, ISBN 91-7324-684-0, sidan 108