Polarregionerna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Markering av polarregionerna

Jordens polarregioner är de områden som täcker de geografiska polerna, norr om Norra polcirkeln eller söder om Södra polcirkeln. Dessa områden karaktäriseras av polarklimat, extremt kalla temperaturer, svår glaciärisering och extrema variationer i dagsljus med 24 timmar dagsljus om sommaren (midnattssol) och permanent mörker vid midvinter. Nordpolen och Sydpolen domineras av polaristäcken som vilar på oceanen (Nordpolen) och på en kontinent (Antarktis).

Det finns många bosättningar på jordens norra polarregion men inga, förutom forskningsstationer i den södra polarregionen, som även är kallare än den norra.

Andra planeter och naturliga satelliter i solsystemet har intressanta egenskaper i sina polarregioner. Jordens måne tros ha stora mängder is i kratrar, i dess polarregioner, kratrar som aldrig nås av direkt solljus. Mars, liksom Jorden, har polaris, men till skillnad från Jorden består denna is till största delen av koldioxid. På Uranus, leder planetens extrema lutning till den unika situationen, att dess poler växelvis är riktade rakt mot solen under det Uranska året.

Se även[redigera | redigera wikitext]