Naxos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den forngrekiska staden på Sicilien, se Naxos (Sicilien). För skivbolaget, se Naxos (skivbolag).

Koordinater: 37°4′N 25°29′Ö / 37.067°N 25.483°Ö / 37.067; 25.483

Staden Naxos.
Karta över Naxos i förhållande till övriga Grekland.
Naxosporten

Naxos (grekiska Νάξος) är den största ön bland Kykladerna i Egeiska havet i Grekland med en yta på 428 km². År 1991 hade Naxos 14 838 invånare. Ungefär 7 000 av dessa bor i staden Naxos (grekiska även Χώρα, Chóra).

Geografi och näringar[redigera | redigera wikitext]

Naxos är en mycket bergig ö med bördiga dalar. De viktigaste traditionella näringarna är marmorbrytning, citrusfruktsodling och vindruvsodling; även turismen spelar en stor roll för ön. Det sägs även att Naxos står för odlingen av den största delen av den sättpotatis som används i Grekland. Den största orten och viktigaste hamnen är Naxos som ligger belägen på västkusten.

Eftersom jorden är så bördig sysslar de flesta öborna med jordbruk. Det finns också fiskare men inte lika många som på de andra öarna.

Orter[redigera | redigera wikitext]

Det finns många olika små byar på Naxos, exempelvis Filoti, Agios Arsenios, Apiranthos, Tragea, Koronos, Sangri, Apollonas och Kinidaros. Nedan finns det kort fakta om tre av byarna.

Kinidaros[redigera | redigera wikitext]

Kinidaros ligger 14 km från staden Naxos. En stor del av Naxos stads vatten kommer från Kinidaros. Från Kinidaros kommer också många av Greklands största musiker. I den vackra dalen Halandra, i den norra delen av byn, ligger kyrkan eller templet Agios Artemios som är en av Greklands största och mest imponerande kyrkor. Kyrkan byggdes runt 1800-talet (1779). I närheten av kyrkan har man hittat många arkeologiska fynd som gamla mynt med mera.

Apiranthos[redigera | redigera wikitext]

I Apiranthos finns mycket marmor; många hus och gator är gjorda av marmor. I Apirathos, "marmorbyn", finns många vackra byggnader, till exempel Zevgolitornet från 1600-talet och Bardanitornet. Det finns också ett litet museum där.

Agios Arsenios[redigera | redigera wikitext]

Byn Agios Arsenios som ligger på den västra delen av Naxos är under sommartid väldigt stillsam, eftersom de bofasta under sommaren flyttar ner till sina tavernor och hotell vid havet. Byn ligger bara några kilometer från badorterna Agia Anna och Agios Prokopios.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Smärgellinbana

Bosättningen på Naxos är belagd från senneolitisk tid, cirka 4000 f.Kr. Hela ön är rik på lämningar från den tidigkykladiska kulturen (2000-talet f.Kr.). Runt år 1100 f.Kr. antas det att grekiska joner har invandrat till Naxos och efter strider med bland annat Paros blev Naxos så sent som under 500-talet f.Kr. mäktigast bland Kykladerna. Ön var känd för sin skulpturtillverkning under antiken, och bland de mest kända konstverken fanns "Lejonen på Delos".

På ön finns bland annat gamla tempelruiner och kourosstatyer.

1566 erövrades Naxos av Osmanska riket och blev grekiskt 1829.

På Naxos bröts mineralen smärgel som användes som slipmedel, men då de syntetiska slipmedeln tog över försvann marknaden för smärgel.

Mytologi[redigera | redigera wikitext]

Enligt en myt föddes Zeus, den högste guden, på Kreta men han växte upp på Naxos. Öborna dyrkade honom så mycket att de byggde ett tempel till hans ära på berget Za. Man kan också kalla berget Zeus.

När Zeus älskarinna Semele dog innan hon fött deras barn tog Zeus fostret och sydde in det i sitt lår. När barnet, Dionysos, föddes ur Zeus lår tog nymferna Filia, Coronida och Clidi hand om honom på ön, som senare blev Dionysos favoritö. Guden gjorde jorden bördig och fyllde den med vinrankor.

Enligt mytologin kom alltså vinguden Dionysos från Naxos, och de antika grekerna såg ett bevis för detta i att det är en ö som är bördig och inbäddad av grönska.

Turism[redigera | redigera wikitext]

För många är vindsurfningsstränderna anledningen att åka till Naxos. Speciellt populärt för vindsurfning är området runt Mikri Vigla. För de motorintresserade finns en gokart-bana bara några kilometer utanför staden Naxos. På kvällstid är ett populärt turistmål den utomhusbio där det brukar visas nya filmer. Om man inte vill kolla på film varje kväll så finns det många fina restauranger man kan sitta och kolla på alla andra människor.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]