Neurotypisk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Neurotypisk (NT) betecknar de personer som är neuropsykiatriskt normalfungerande, till skillnad från personer med avvikande funktionsvariation. Neurotyp avser alltså en person som inte har en neuropsykiatriska funktionsnedsättning, till exempel en autismspektrumstörning eller ADHD, eller en funktionsförhöjning, till exempel högkänslighet eller särskild begåvning.[1] En person som är neurotypisk kallas neurotyp.

Begreppet myntades av personer med autismspektrumstörningar. Det används istället för positivt värdeladdade begrepp som "normal" eller "frisk". Att använda begreppet neurotypisk är att ifrågasätta det ensidigt positiva med detta tillstånd och det ensidigt negativa med olika autismspektrumtillstånd. Användandet av "normal" eller "frisk" om neurotypa personer leder tankebanorna logiskt till att personer med autismspektrumtillstånd (eller annan avvikande funktionsvariation) måste vara "sjuka" eller "onormala", vilket är mer negativt laddade begrepp.

Termen används oftast av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom Aspergers syndrom, högfungerande autism och ADHD, som är nöjda med sig själva och ser fördelar med sina funktionsnedsättningar som de inte skulle vilja byta bort för att bli neurotypiska. Motsvarande gäller till exempel särskild begåvade barn, som stigmatiseras av sitt annorlundaskap med brist på förståelse och anpassningar.

På internet är användandet av uttrycket neurotyp, eller "NT", avseende "normalbefolkningen" vedertaget i vida kretsar av personer med AS, HFA och ADHD.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Artikel om funktionsvariationen särskild begåvning”. https://www.specialnest.se/liv-hem/hur-manga-ben-har-en-hund. Läst 27 april 2018.