Nicolaus Steno

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nicolaus Steno.
Uppslagsordet ”Steno” leder hit. För andra betydelser, se Steno (olika betydelser).

Nicolaus Steno (latiniserad form av Niels Steensen), född 10 januari 1638, död 25 november 1686, var en dansk naturforskare och katolsk biskop. Han var en pionjär inom både anatomin och geologin. Han studerade och verkade på många platser i Europa och lärde känna många av sin tids vetenskapsmän. Han var den förste som kunde visa att sedimentära lager ursprungligen avsattes i horisontellt läge på varandras översida i ett flytande medium. Det är därför yngre bergarterna i en lagerserie vilar på de äldre, en idag fundamental princip inom stratigrafin.

Född i en luthersk familj konverterade Steensen till katolicismen 1667. Efter sin omvändelse intresserade sig Steensen mer och mer för teologi och vid påsken 1675 vigdes han till katolsk präst. Som präst blev han senare utnämnd av påven Innocentius XI till apostolisk vikarie för de nordiska missionerna och titulärbiskop av Titopolis. Steensen spelade en aktiv roll i motreformationen i norra Tyskland. Han vördades som ett helgon efter sin död och den katolska helgonförklaringsprocessen inleddes 1938. Påven Johannes Paulus II saligförklarade Steensen 1988.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Snäckan i berget: en berättelse om geologins grundare och upptäckten av jordens historia, av Alan Cutler (2005), ISBN 91-9752-619-3