Nobel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nobel
Släkt
The 4 Nobel brothers.jpg
UrsprungslandSverige
LandSverige och Ryssland
StamfarPetrus Olai Nobelius
Koder, länkar
NElänk
SBLlänk
SNLlänk
Redigera Wikidata
För andra betydelser, se Nobel (olika betydelser).

Nobel är en svensk släkt, känd genom Alfred Nobel och Nobelprisen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Släkten härstammar från den uppländske häradshövdingen Petter Nobelius (död 1707), som ursprungligen var från Östra Nöbbelöv i Skåne. Han skrev sig som student vid Uppsala universitet Petrus Olai Nobelius e Scania (d.v.s Peter Olofsson från Skåne). Nobelius är taget från Nöbbelöv. På vaga grunder har han sagts vara son till en bonde vid namn Olof Persson i Gislöv. Petter Nobelius hustru, Vendela Rudbeck, var dotter till Olof Rudbeck d.ä. och Vendela Lohrman, systerdotter till Gustaf Lohreman samt sondotter till Johannes Rudbeckius och Magdalena Hising.

En av deras döttrar, Vendela Christina Nobel, blev mormor till Pehr Henrik Ling. Äldste sonen Petter Nobelius (död 1765) blev häradshövding som sin far. Hans bror Olof Nobelius var ritmästare vid Uppsala universitet, och blev far till flera barn varav den yngste, Immanuel Nobel d.ä., var provinsialmedicus i Gävle. Den senares hustru hette Brita Catharina Ahlberg och var dotter till skepparen i Gävle Olof Ahlberg och Magdalena Axmar.[1]

Deras son Immanuel Nobel den yngre var fabriksidkare, och gift med Karolina Andriette Ahlsell, dotter till en kamrerare i Stockholm och Karolina Roospigg. De var föräldrar till Alfred Nobel, Ludvig Nobel, och Robert Nobel. En dotter till Ludvig Nobel behöll sitt flicknamn och var farmor till diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel.

Till en annan släkt hör länsarkitekten Per-Axel Gunnar Nobel i Vänersborg.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]