Norrbottenspets

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norrbottenspets
Nordic Spitz.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 5, sektion 2
Nordliga jaktspetsar
Rasgrupp (SKK)Grupp 5 Spetsar och urhundar
UrsprungslandSverige Sverige
SpecialklubbSpecialklubben för Skällande Fågelhundar
Andra namnNorrbottens skällande fågelhund
RasstandardFCI 276 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Mankhöjd
Hanhund43–47 cm
Tik40–44 cm

Norrbottenspets är en hundras från Norrbotten i Sverige. Den är en skällande fågelhund som hör till de nordiska jaktspetsarna. Jämfört med finsk spets är norrbottenspetsens päls ljusare, och rasen präglas av en annan mentalitet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vissa tror att föregångaren till norrbottenspetsen hade ursprung i små lajkor som förts till Nordkalotten österifrån med jägarfolk som kvänerna. Den har varit mycket populär i norra Skandinavien, där den har använts för att jaga sobel, mård, hermelin och ekorre med mera. 1910 publicerade Svenska Kennelklubben (SKK) på initiativ av sekreteraren Hugo Samzelius (1867-1918) ett första utkast till rasstandard. När skinnpriserna sjönk efter första världskriget blev rasen mindre populär och den var nära att försvinna. 1936 registrerades det sista exemplaret och 1948 registrerade SKK den som utdöd. Under början av 1960-talet återfanns den dock på ensliga gårdar i Norrbottens inland, där de använts som sällskapshundar och gårdshundar. 1963 bildades en fågelhundssektion inom Norrbottens älgjägarförbund, vilken var grunden till den nuvarande specialklubben. 1967 hölls en mönstring med strax över hundra hundar, varav cirka hälften bedömdes vara tillräckligt rastypiska. Samma år blev rasen på nytt erkänd av SKK. Norrbottenspetsen är fortfarande en liten ras till antalet, det registreras knappt 200 valpar om året hos Svenska Kennelklubben.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Norrbottenspetsen används idag precis som den finska spetsen främst som skällande fågelhund, där hunden ställer fågel i ett träd med så kallat ståndskall. Rasen används dock även till bland annat älgjakt och björnjakt. För att bli utställningschampion måste den motivera sig på jaktprov för skällande fågelhund. Norrbottenspetsen passar även till att ställa vildsvin och används som eftersökshund.

Skillnaden mellan norrbottenspetsens och den finska spetsens jaktsätt är att norrbottenspetsen är bättre på att hitta fåglar och att återifinna dem om de flyttar på sig medan en finsk spets har ett ihärdigare skall.[källa behövs]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Norrbottenspetsen är lätt rektangulär, nästan kvadratisk. Muskulaturen är stram och torr. Huvudet bärs högt och svansen är löst ringlad över ryggen. Färgen är vit med gula-bruna eller röd-bruna väl avgränsade fläckar.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Norrbottenspetsen är en förhållandevis frisk ras. Enligt Agrias stora hundundersökning kräver norrbottenspetsen minst veterinärvård och rasen ligger trea på listan över de raser som blir äldst. Ögonsjukdomarna katarakt och PRA förekommer men i mycket liten skala.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]