Hedehund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hedehund
Rasgrupp Ej erkänd som ras av SKK eller FCI
Ursprungsland Sverige Sverige
Rasklubb Finns ej
Vikt ca 22 kg
Mankhöjd 50-60 cm

Hedehund är en hundras från Hede i Härjedalen.

Rasen är inte så utbredd. Hedehunden kan ha tre kända namn, bredvid hedehund är det gulhund eller gulehund (efter färgen) och holmshund efter Olof J. Holm från Hede som ägde den första hunden som kom att kallas hedehund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det finns ingen rasklubb som arbetar för rasen och Statens jordbruksverk beslutade 2010 att Sverige inte skulle åta sig bevarandeansvar för hedehunden som husdjursgenetisk resurs då dess status inte kunnat fastställas, till exempel hur renrasig stammen är eller hur många som finns.

Hundrasen uppkom genom en korsning av vit lapphund och gråhund1920-talet. Rasen är inte godkänd av Svenska Kennelklubben (SKK) varför detaljerad rasbeskrivning saknas.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Hedehunden används oftast som jakthund, framförallt som ståndhund vid älgjakt. Den anses vara mycket uthållig och har ett lugnt och stabilt temperament.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mankhöjden ska vara 50–60 cm och vikten runt 22 kg. Färgen är övervägande gul med svarta öron och nos. En svart fläck ska också finnas på svansens ovansida. Ögonen är mörka med ett lugnt uttryck. Hunden ska vara smäckert byggd, mer lik en liten jämthund än en gråhund. Tassarna är kraftiga och starka och hunden mycket uthållig. Lugnt och stabilt sinnelag.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Camera-photo.svg Crystal Clear app phppg.png Denna artikel om djur behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.