Norsk buhund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norsk buhund
Norsk buhund.jpg
Rasgrupp (FCI) Grupp 5, sektion 3
Nordliga gårdsspetsar och vallande spetsar
Rasgrupp (SKK) Grupp 5 Spetsar och urhundar
Ursprungsland Norge Norge
Rasklubb Norsk Buhund Ringen
Specialklubb Svenska Spets- och Urhundklubben
Rasstandard FCI 237 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Päls över och underhull, tjock men inte mycket pälsvård.
Färg Gul eller svart.
Mankhöjd
Hanhund 43-47 cm
Tik 41-45 cm

Norsk buhund ("bu", norska: gård), är en norsk hundras av spetstyp. Bland de nordisk spetsarna räknas den till de vallande spetsarna. Traditionellt har den varit gårdshund och fårvallare. Tack vare sin korta, kompakta kropp klarar den sig bra i svår terräng.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Arkeologiska fynd av spetshundar i gravar från vikingatiden, till exempel vid Gokstadsskeppet från 800-talet i Vestfold, har visat på likheter med dagens buhundar.

Som många lantraser höll buhunden på att försvinna med omdaningen av landsbygden. Ett restaureringsarbete började och 1925 hölls den första utställningen för rasen i Norge och året därpå skrevs den första rasstandarden. 1939 bildades den norska rasklubben. 1941 registrerades den första valpkullen i Sverige. Utöver i Norden är rasen populär i Storbritannien, där en rasklubb bildades 1967 följt av USA 1983.

I Sverige finns ca 600 buhundar. Buhunden behöver rätt mycket motion och aktivering. Det går att ha dem i lägenhet, men villa eller radhus med egen trädgård och nära till natur är bättre.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Buhunden är energisk, vaken och frimodig och har lätt för att lära. Den har ett vänligt sinnelag och är därför en utmärkt sällskapshund. Buhunden är ingen skarp vakthund, den ger skall för att varsla men hälsar sedan glatt på besökaren. Det är en allsidig hund som meriterat sig inom lydnadsprov och agility och som eftersökshund och servicehund. Den används även som jakthundfågel och småvilt och t.o.m. som älghund. Rasen har få sjukdomar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Om hundens färg är brungul kan den variera från helt ljus till rödgul, med eller utan svarta strån. Om den är svart ska den helst vara enfärgad, men vit bläs, bröstfläck, halsring och på vita fläckar tassarna är tillåtet.

Öronen är upprätstående och högt ansatta. Svansen ska vara kraftig och ringlad uppe på ryggen. Mankhöjden är 43–47 cm för hanar och 41–45 cm för tikar. Vikten är ca 14–18 kg för hanar och 12–18 kg för tikar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Norsk buhund.