Norrporten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fastighetsaktiebolaget Norrporten
Hirschska huset Sundsvall 01.jpg
Hirschska huset i Sundsvall
Org.nr556458-6138
TypPublikt aktiebolag
HuvudkontorSverige Sundsvall, Sverige
NyckelpersonerJan Kvarnström
Styrelseordförande
Jörgen Lundgren
tf Vd
BranschFastighetsbolag
Antal anställda85 – December 2011
Historia
Grundat1994
Ekonomi
Omsättning 1,907 miljarder SEK
Rörelseresultat 1,085 miljarder SEK
Vinst efter skatt 417 miljoner SEK
Tillgångar 20,181 miljarder SEK
Eget kapital 2,12 miljarder SEK
Struktur
ÄgareAndra AP-fonden – 50%
Sjätte AP-fonden – 50%
ModerbolagNS Holding AB
Övrigt
WebbplatsNorrporten.se
FotnoterSiffror från 2011 års bokslut.[1]

Fastighetsaktiebolaget Norrporten var ett svenskt fastighetsbolag med säte och huvudkontor i Sundsvall. Bolaget ägde cirka 140 fastigheter i Sundsvall, Luleå, Umeå, Gävle, Uppsala, Örebro, Linköping, Jönköping, Växjö, Helsingborg, Stockholm, Köpenhamn och Hamburg med ett totalt värde om ungefär 15 miljarder.

Företaget kom till under 90-talets bankkris som ett dotterbolag till Securum AB. Norrporten bildades 1994 för att förvalta ett fastighetsbestånd i Norrland som dåvarande Nordbanken övertagit efter en konkurs. Redan samma år noterades bolaget på Stockholmsbörsen som första statliga försäljning efter bankkrisen. Verksamheten bedrevs då i Sundsvall, Umeå, Luleå och Östersund.

Bolaget växte successivt som en följd av flera förvärv och försäljningar. 2001 köptes bolaget ut från börsen av några finansiella institutioner. Idag ägs bolaget av andra och sjätte AP-fonderna till lika delar. Efter att ha haft en uttalat norrländsk profil hade bolaget etablerat sig även i södra och mellersta Sverige samt utomlands i Köpenhamn och Hamburg. I Köpenhamn ägde bolaget kontor i anslutning till Kastrup. I Hamburg byggde bolaget kontor i HafenCity.

Mer än hälften av fastighetsbeståndet var norrländskt med tyngdpunkten i Sundsvall. Bland fastigheterna i Sundsvall märktes Norrporten Arena, som är hemmaplan för GIF Sundsvall. Byggnaden hyser Casino Cosmopol och Sundsvalls Stadshus.

Under 2016 förvärvades Norrporten av Castellum.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal - Fastighetsaktiebolaget Norrporten”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5564586138/bokslut. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]