Castellum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Castellum Aktiebolag
Org.nr 556475-5550
Typ Publikt aktiebolag
Nasdaq NordicCAST
Huvudkontor Sverige Göteborg, Sverige
Nyckelpersoner Charlotte Strömberg
Styrelseordförande
Henrik Saxborn
Koncernchef Vd
Bransch Fastighetsbolag
Antal anställda 299
Historia
Grundat 1993
Ekonomi
Omsättning 3 299 miljoner kronor
Rörelseresultat 2 133 miljoner kronor
Vinst efter skatt 2 881 miljoner kronor
Tillgångar 42 652 miljoner kronor
Eget kapital 15 768 miljoner kronor
Övrigt
Webbplats Castellum.se
Fotnoter Siffror från 2015 års bokslut[1]

Castellum Aktiebolag,

Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige med ett totalt fastighetsvärde om cirka 71 miljarder kronor. Fastighetsbeståndet består av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri med en total uthyrningsbar yta om 4,7 miljoner kvadratmeter. Fastigheterna är belägna i ett tjugotal orter i landet.

Castellum tilldelades 2015 två utmärkelser inom hållbarhetsområdet, dels World Green Building Councils främsta utmärkelse Business Leadership in Sustainability, dels ”Green Star 2015 av GRESB vilket innebär att bolaget är ett av de högst rankade i världen i fastighetssektorn.

Castellum-aktien är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Castellum bildades i kölvattnet av fastighetskrisen i Sverige i början av 1990-talet. Stora fastighetsbestånd kom då att tas över av de förstatligade bankerna Nordbanken och Gota Bank i form av panter för dåliga krediter. Staten organiserade pantvårdsföretagen Retriva och Securum för att ta hand om övertagna tillgångar och stora delar kom att tas över av två nybildade fastighetskoncerner, Castellum AB och AB Kungsleden. En förenklad beskrivning av uppdelningen är att bättre fastigheter i goda lägen samlades i Castellum medan det mer komplicerade beståndet lades i Kungsleden.

Castellum organiserades i lokala dotterbolag, varav två ursprungliga såldes. Burspråket med fastigheter i Stockholms innerstad såldes till kommunala Svenska Bostäder. Fastighetsbolaget Norrporten, med säte i Sundsvall och en portfölj av norrländska fastigheter, lyftes ur Castellum och börsnoterades 1994 men försvann från börsen när Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonden förvärvade hela bolaget år 2001. Den 15 juni 2016 förvärvade Castellum Norrporten som därmed åter är en del av Castellum.

Castellum börsnoterades 1997. Det samlade fastighetsvärdet var då cirka 10 miljarder kronor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal - Castellum Aktiebolag”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5564755550/bokslut. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]