Notre-Dame de Reims

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katedralen i Reims.

Cathédrale Notre-Dame de Reims, Notre-Damekatedralen i Reims, är den gotiska katedral i den franska staden Reims i departementet Marne som var de franska konungarnas kröningskyrka. Katedralen, en av Frankrikes största, är framförallt känt för sin rika skulpturala utsmyckning och sin fasad. Den tillhör romersk-katolska kyrkan.

Den nuvarande kyrkan ersatte en äldre som brann ned 1211 som i sin tur byggdes där den basilika stod där Klodvig döptes 496. Katedralen byggdes, med undantag av den västra delen av fasaden, på 1200-talet. Västfasaden uppfördes på 1300-talet efter ritningar från 1200-talet. Mittskeppet förlängdes däremellan för att ge plats åt de folkmassor som ville närvara vid kröningarna. Spirorna och taket förstördes i en brand 1481.

1875 avsatte Frankrikes nationalförsamling motsvarande 80 000 pund till reparation av fasaden och balustraderna. Fasaden brukar räknas till byggnadens finaste delar och en av medeltidens mästerverk. Dess tre portiker har en omfattande skulptural utsmyckning. Ovanför den centrala portiken finns ett rosettfönster som även det omgärdas av skulpturer. Katedralen skadades svårt i första världskrigets slut. Efter kriget återuppbyggdes katedralen med hjälp av bland annat amerikanska donationer.[1]

Katedralen i Reims upptogs tillsammans med Saint-Remibasilikan och TaupalatsetUnescos världsarvslista 1991.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bedoire, F (2013): Restaureringskonstens historia. s. 262.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]