Nomenklatur för statistiska territoriella enheter

Från Wikipedia
(Omdirigerad från NUTS)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nomenklatur för statistiska territoriella enheter, NUTS, (på engelska Nomenclature of Units for Territorial Statistics, franska Nomenclature des unités territoriales statistiques), är den regionsindelning som introducerades 1988 av Eurostat. Syftet med NUTS är att lättare kunna jämföra olika områden inom EU:s gränser. Statistiken som samlas in skall sedan användas som grund för EU:s regionalpolitik.

NUTS-koden består av elva alfanumeriska positioner. Position 1 till 2 består av landskoden enligt ISO 3166, vilken utgörs av två bokstäver (med undantaget UK i stället för GB för Storbritannien). För NUTS-nivåerna 1, 2 och 3 läggs till 1, 2 respektive 3 siffror. Den elfte positionen är reserverad för framtida bruk.

Sveriges så kallade Riksområden ingår i NUTS.

NUTS-nivåer[redigera | redigera wikitext]

  • NUTS 0 – Nationalstater
  • NUTS 1 – Stora regioner/landsdelar
  • NUTS 2 – Mellanstora regioner/landskap
  • NUTS 3 – Små regioner/storstäder

Kriterier för klassificering[redigera | redigera wikitext]

Systemet med territoriella enheter baserar sig i princip på administrativa enheter som redan existerar i var och en av medlemsstaterna.[1][2]

Med territoriell enhet menar man ett geografiskt område med en etablerad administrativ myndighet och med institutionell och rättslig kompetens i staten ifråga. De NUTS-nivåer i vilka man delar en administrativ enhet beror på folkmängden enligt följande tabell:[3][4]

Nivå Största folkmängd Minsta folkmängd
NUTS 1 7.000.000 3.000.000
NUTS 2 3.000.000 800.000
NUTS 3 800.000 150.000

Gränsvärdena i tabellen används som riktlinjer för att upprätta regionerna, men de används inte strikt. Som exempel är både Cornwall, med en folkmängd på 531 600 år 2007, och Lombardiet, med en folkmängd på nästan 10 miljoner, NUTS 2-regioner.

I länder där det tidigare bara funnits en eller två regionala indelningsnivåer har man skapat en andra och/eller tredje nivå. Detta har skett på nivå 1 (till exempel Frankrike, Italien, Grekland, och Spanien), på nivå 2 (till exempel Tyskland) och/eller på nivå 3 (till exempel Belgien).[4] I mindre länder, där hela landet skulle komma att placeras på NUTS 2- eller till och med NUTS 3-nivå (till exempel Luxemburg, Cypern, Irland), så är NUTS-nivåerna 1, 2 och/eller 3 identiska med nivån ovanför och/eller för hela riket.

Man väntar att på medellång sikt så kommer vart och ett av medlemsländerna att ha anpassat sin indelning efter den administrativa strukturmodell som lagts fram av EU. I några fall, som Spanien, har NUTS-nivåerna blivit praktiskt taget lika med de existerande administrativa gränserna, med endast en gruppering av Autonoma regioner på nivå NUTS-1. I andra fall, som Portugal eller Storbritannien, har man måst genomgående modifiera de klassiska territorialområdena för att få en mer funktionell karta och jämförbar med resten av medlemsstaterna.

NUTS-1
NUTS-2
NUTS-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • [1], Statistiska centralbyrån

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Regions in the European Union, sid 9
  2. ^ Regions in the European Union, sid 14-15
  3. ^ Regions in the European Union, sid 10
  4. ^ [a b] NUTS - Nomenclature of territorial units for statistics. "Principles and Characteristics"(engelska)