Portik

Från Wikipedia
Pantheons portik.

Portik, av latinets porticus, av porta, "port", är en kolonn- eller pelarburen taktäckt förhall[1] framför ingången till en byggnad, till exempel en kyrka. Denna idé användes flitigt i antikens Grekland och har påverkat många kulturer, inklusive de flesta västerländska kulturer. En portik längs med utsidan av en byggnad fungerar som en arkad.

Under antiken var det i stället en öppen kolonnbyggnad som uppfördes vid en gata eller öppen plats, ibland för att hylla någon framstående person.[2]

Portiken till Croome Court i Croome D'Abitot (England)
Tempeldiagram med platsen för pronaos markerad

Portiker är ibland toppade med frontoner. Palladio var en pionjär när det gäller att använda tempelfronter för sekulära byggnader. I Storbritannien var tempelfronten applicerad på The Vyne, Hampshire, den första portiken som applicerades på ett engelskt hus på landet.

Pronaos är det inre området av portiken till ett grekiskt eller romerskt tempel, beläget mellan portikens pelargång eller väggar och ingången till kammaren eller helgedomen. Romerska tempel hade vanligtvis en öppen pronaos, vanligtvis med bara kolumner och inga väggar, och pronaos kunde vara lika långa som kammaren. Ordet pronaos (πρόναος) är grekiska för "före ett tempel". På latin benämns en pronaos också som en anticum eller prodomus.

Typer[redigera | redigera wikitext]

De olika varianterna av portiker är namngivna efter antalet kolumner de har. Suffixet "stil" kommer från grekiskan στῦλος, "kolumn".[3]

Tetrastil[redigera | redigera wikitext]

Portunus-templet i Rom, med sin tetrastilportik med fyra joniska kolonner

Tetrastilen har fyra kolumner. Den användes vanligen av grekerna och etruskerna för små strukturer som offentliga byggnader och amfiprostilar.

Romarna föredrog portiken med fyra kolumner för sina pseudoperipterala tempel som Portunustemplet, och för amfiprostiltempel som Venustemplet och romerna, och för prostilportikerna till stora offentliga byggnader som Maxentiusbasilikan och Konstantinbasilikan. Romerska provinshuvudstäder manifesterade också tetrastilkonstruktion, såsom det kapitolinska templet i Volubilis.

Vita husets norra portik är kanske den mest anmärkningsvärda fyrspaltiga portiken i USA.

Hexastil[redigera | redigera wikitext]

Byggnader i hexastil hade sex pelare och var standardfasaden i kanonisk grekisk dorisk arkitektur mellan den arkaiska perioden 600–550 f.Kr. fram till Perikles ålder 450–430 f.Kr.

Grekisk hexastil[redigera | redigera wikitext]

Concordtemplet i hexastil i Agrigentum (ca 430 f.Kr.)

Några välkända exempel på klassiska doriska hexastil grekiska tempel :

 • Gruppen i Paestum består av Heras tempel ( ca 550 f.Kr.), Apollontemplet ( ca 450 f.Kr.), Athenas första tempel ("Basilikan") ( ca 500 f.Kr.) och det andra Heras tempel (ca. 460–440 f.Kr.)
 • Afaetemplet i Aegina ca. 495 f.Kr.
 • Tempel E iSelinus (465–450 f.Kr.) tillägnat Hera
 • Zeustemplet i Olympia, nu en ruin
 • Temple F eller det så kallade "Templet of Concord" i Agrigentum (ca 430 f.Kr.), ett av de bäst bevarade klassiska grekiska templen, som har behållit nästan all sin peristyl och entablatur
 • Det "oavslutade templet" i Segesta (ca 430 f.Kr.)
 • Hefaistos tempel nedanför Akropolis i Aten, länge känt som "Theseum" (449–444 f.Kr.), är också ett av de mest intakta grekiska templen som överlevt från antiken
 • Poseidons tempel på Cape Sunium (ca 449 f.Kr.)[4]

Hexastyle applicerades också på joniska tempel, såsom prostilverandan i helgedomen Athena på Erechtheum, vid Akropolis i Aten.

Romersk hexastil[redigera | redigera wikitext]

Med koloniseringen av grekerna i södra Italien, antogs hexastil av etruskerna och förvärvades därefter av de gamla romarna. Romersk smak gynnade smala pseudoperipterala och amfiprostilade byggnader med höga pelare, upphöjda på podier för den extra pompa och storhet som tillfördes av betydande höjd. Maison Carrée i Nîmes, Frankrike, är det bäst bevarade romerska hexastiltemplet som överlevt från antiken.

Oktastil[redigera | redigera wikitext]

Den västra sidan av octastyle Parthenon i Aten

Octastyle-byggnader hade åtta kolumner. De var betydligt mer sällsynta än hexastilen i den klassiska grekiska arkitektoniska kanonen. De mest kända oktastilbyggnaderna som överlevt från antiken är Parthenon i Aten, byggt under Perikles tidsålder (450–430 f.Kr.), och Pantheon i Rom (125 e.Kr.). Det förstörda templet för Divus Augustus i Rom, centrum för den augustianska kulten, visas på romerska mynt från 200-talet e.Kr. som byggt i oktastil.

Dekastil[redigera | redigera wikitext]

Dekastil har tio kolumner, som i Apollo Didymaeus tempel vid Miletus och portiken vid University College London.[3]

Den enda kända romerska dekastilportiken är på Venus- och Romatemplet, byggt av Hadrianus omkring 130 e.Kr.[5]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Potico, 27 juni 2023.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Andersson, Henrik O. (1977). Stockholms byggnader : en bok om arkitektur och stadsbild i Stockholm (3. rev. uppl). Prisma. sid. 360. ISBN 91-518-1125-1. OCLC 63570852. https://www.worldcat.org/oclc/63570852. Läst 13 januari 2023 
 2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Band 21. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 1045 
 3. ^ [a b] Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Decastyle" . Encyclopædia Britannica. Vol. 7 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 910.
 4. ^ W. Burkert, Greek Religion (1987)
 5. ^ Sturgis, Russell (1901). ”Decastyle”. A Dictionary of Architecture and Building: Biographical, Historical and Descriptive. "1". Macmillan. sid. 755 
 6. ^ Caird, Joe (16 januari 2009). ”Bologna city guide: top five sights”. The Daily Telegraph. Arkiverad från originalet den 12 januari 2022. https://ghostarchive.org/archive/20220112/https://www.telegraph.co.uk/travel/citybreaks/4223609/Bologna-city-guide-top-five-sights.html. Läst 1 juni 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]