Nutidsorienteringen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nutidsorienteringen är en tävling som anordnas i oktober varje år av Dagens Nyheter för alla Sveriges högstadieelever. Den arrangerades för första gången 1939 på initiativ av Ivan Blomberg, medlem i SSUH, Sveriges studerande ungdoms helnykterhetsförbund.

Ett formulär med 30 grundfrågor och fem utslagsfrågor delas ut. Frågorna handlar om nyheter som Dagens Nyheter skrivit om under året. Frågorna är upplagda på det sättet att händelsen beskrivs kort, sedan kommer själva frågan. En vinnare från varje län i Sverige utses, vilket gör att det är enklare att vinna om man bor i ett län där det bor färre människor. Utöver länsvinnarna utses även en riksvinnare. Om en vinnare, trots utslagsfrågorna, inte kan utses, delar fler personer samma titel. År 2005 skedde det för första gången att tre personer, Petter Friberger, Emma Samuelsson och Arash Asadi, delade riksvinnartiteln.

Vinnarna från alla län har traditionellt fått besöka Stockholm över en helg och motta en lagerkrans i pris. Oftast delas priset ut av drottning Silvia. Besöket sker i samband med Nobelprisutdelningen och vinnarna har ofta fått närvara i publiken vid utdelningen. Bland övriga aktiviteter under helgen ingår ett möte med en minister.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]