Olingobjörnar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olingobjörnar
Bushy tailed olingo.jpg
Bassaricyon gabbii
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljHalvbjörnar
Procyonidae
SläkteOlingobjörnar
Bassaricyon
Vetenskapligt namn
§ Bassaricyon
AuktorJ. A. Allen, 1876
Hitta fler artiklar om djur med

Olingobjörnar (Bassaricyon) är ett släkte rovdjur i familjen halvbjörnar som förekommer i Central- och Sydamerika. I släktet finns sex arter, inklusive den nyligen (2013) dokumenterade olinguiton.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Skalle av Bassaricyon gabbii.

Dessa djur har en långsträckt kropp, korta extremiteter och en lång svans. Pälsen är på ovansidan grå- eller brunaktig och på undersidan ljusare, ofta gul- eller vitaktig. Huvudet kännetecknas av en spetsig nos, små avrundade öron och jämförelsevis stora ögon. Den yviga svansen har otydliga ringformiga mönster. I motsats till den närmaste släktingen, veckelbjörnen, kan de inte använda svansen som gripverktyg. Olingobjörnar når en kroppslängd mellan 35 och 48 centimeter, en svanslängd av 40 till 48 centimeter och en vikt mellan 1 och 1,5 kilogram.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Släktets utbredningsområde sträcker sig från Nicaragua till Bolivia och norra Brasilien. Olingobjörnar lever i tropisk regnskog upp till 2 000 meter över havet.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arterna i släktet är aktiva på natten och lever i träd. På dagen vilar de i ett näste som byggs med löv. Oligobjörnar har särskilt god förmåga att klättra och kan även hoppa. Individerna lever antingen ensamma eller i par; ibland bildar de grupper med andra djur som nattapor, veckelbjörnar och pungråttor.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Dessa djur äter huvudsakligen frukter men livnär sig i större utsträckning än veckelbjörnen av animalisk föda som insekter och mindre ryggradsdjur.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Det saknas fortfarande information om olingobjörnarnas sätt att fortplanta sig. Efter dräktigheten som varar i ungefär 75 dagar föder honan ett enda ungdjur. Ungdjuret öppnar efter en månad ögonen för första gången, börjar efter två månader med fast näring och är efter cirka två år könsmoget. Livslängden i naturen uppskattas till 10 år. Djur i fångenskap blev upp till 25 år gamla.

Systematik och arterna[redigera | redigera wikitext]

Olingobjörnar och veckelbjörnen bildar tillsammans underfamiljen Potosinae i gruppen halvbjörnar. Vissa zoologer räknar alla populationer av olingobjörnar till en enda art, Bassaricyon gabbii, men oftast har fem arter brukat skiljas åt:

I augusti 2013 beskrevs en sjätte art i släktet, olinguito (Bassaricyon neblina). Den lever över 1500 m ö.h., i bergsskogar i Ecuador och Colombia.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kristofer M. Helgen et al. (2013) Taxonomic revision of the olingos (Bassaricyon), with description of a new species, the Olinguito doi:10.3897/zookeys.324.5827

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]