Olle Sarri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olle Sarri i en pjäs på Malmö Stadsteater 2015.

Nils Olof "Olle" Fabian Sarri, född 20 januari 1972 i Enskede, är en svensk skådespelare. Han är son till Lasse och Inga Sarri. Olle Sarri är sambo med skådespelerskan Anna Littorin och de har en dotter som född 2009.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Olle Sarri började medverka på scen i mycket unga år. Vid sex års ålder gjorde han debut i TV i en berättarserie Olles mammas morbror (1978), där släktingar i Hälsingland medverkade. Han genomgick teaterlinjen vid Södra Latin men efter gymnasiet arbetade han under fyra år på daghem. Enligt egen uppgift försökte han komma in vid scenskolorna i Stockholm och Malmö inte mindre än sju gånger utan att lyckas. Han har dock lärt sig en hel del av sin mor. Han fick 1995 sitt genombrott som sketchskådespelare i ZTV:s Knesset och har därefter medverkat i sketcher i en rad TV-program och shower som Bullen, Pentagon och Sen kväll med Luuk. Han har också spelat på Stockholms Stadsteaters scen Backstage i succéföreställningen Dr Kokos kärlekslaboratorium som även gjordes för TV 1999.

Olle Sarri representerar en form av komik som skulle kunna kallas en pinsamhetens komik av det lite skruvade slaget, tydligt inte minst i serier som inneboende och komvuxstuderande i c/o Segemyhr (1998, 1999 och 2003) och Heja Björn (2002). Det är komik som kretsar kring fumliga, dumsnälla och lite bortkomna unga män. I enlighet med detta kan man även se hans två filmroller för Ella Lemhagen i Välkommen till festen (1997) och Om inte (2001).

Sarri guldbaggenominerades för sin roll i Apan 2010 för bästa manliga huvudroll.

Sarri har även huvudrollen i Magnus Ugglas musikvideo "Kung för en dag". Han har från hösten 2011 medverkat i humorprogrammet Parlamentet. Våren 2012 var han huvudperson i SVT:s porträttserie Dom kallar oss skådisar.

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.kandisbebisar.se/2010/01/olle-sarri-fick-dotter-i-hostas/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]