Hoppa till innehållet

Omen (2006)

Från Wikipedia
Omen
(The Omen)
GenreSkräck
Drama
Fantasy
RegissörJohn Moore
ProducentGlenn Williamson
John Moore
ManusDavid Seltzer
SkådespelareJulia Stiles
Liev Schreiber
Mia Farrow
David Thewlis
Pete Postlethwaite
Michael Gambon
Seamus Davey-Fitzpatrick
OriginalmusikMarco Beltrami
FotografJonathan Sela
KlippningDan Zimmerman
Distribution20th Century Fox
Premiär
Speltid110 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$25 miljoner
Intäkter$120 miljoner
Nyinspelning avOmen (1976)
IMDb SFDb Elonet

Omen (originaltitel: The Omen, även känd som The Omen: 666) är en amerikansk skräckfilm från 2006 i regi av John Moore, samt skriven av David Seltzer. Detta är den femte filmen i hela Omen-serien, samt en nyinspelning av originalfilmen med samma namn, som hade premiär år 1976. Medverkande skådespelare i denna version är Julia Stiles, Liev Schreiber, Mia Farrow, David Thewlis, Pete Postlethwaite, Michael Gambon och Seamus Davey-Fitzpatrick. Den sistnämnde utav dessa skådespelare gjorde förövrigt långfilmsdebut, genom att vara med i denna film.

Filmen hade världspremiär av 20th Century Fox, den 6 juni 2006.[1] Den fick förövrigt blandade recensioner från kritiker, samt drog in en totalsumma på 120 miljoner dollar, mot en tidigare satt budget på 25 miljoner dollar.

Filmens handling kretsar mestadels kring den amerikanske tjänstemannen/ambassadören Robert Thorn, och hans hustru Katherine, som på grund av makens arbete, är bosatta i Italien. En dag så får Robert reda på, att han och hustrun Katherine har fått en son, som är helt och hållet dödfödd. Han bestämmer sig då för att adoptera en nyfödd liten pojke vid namn Damien, detta för att dölja hela situationen för Katherine, som är helt ovetandes om, att hon och maken precis har förlorat sitt nyfödda barn. När Damien sedan börjar växa upp, så börjar även alltfler hemska saker med att inträffa, vilket är tydliga tecken på, att saker och ting inte riktigt står rätt till.

  Liev Schreiber  –  Robert Thorn
  Julia Stiles  –  Katherine Thorn
  Mia Farrow  –  Mrs. Willa Baylock
  Seamus Davey-Fitzpatrick  –  Damien Thorn
  David Thewlis  –  Keith Jennings
  Pete Postlethwaite  –  Fader Brennan
  Michael Gambon  –  Bugenhagen
  Giovanni Lombardo Radice  –  Fader Spiletto
  Pedja Bjelac  –  Vatikansk observatoriumspräst

Harvey Spencer Stephens, som spelade rollen som Damien i 1976 års film, medverkade även i ett cameoframträdande i denna film, i rollen som reporter.

Huvudfotograferingen för filmen satte igång på Barrandov Studio, beläget i Tjeckiens huvudstad Prag, den 3 oktober 2005. Trots att den till största delen spelades in på den platsen, så valde man även att spela in den i italienska Matera, samt på irländska Herbert Park i Dublin.[2]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]