Oolong

Från Wikipedia
Oolong-te

Oolong (kinesiska: 乌龙茶, pinyin: wūlóngchá) är en tesort som ligger emellan grönt och svart te i oxidationsgrad vilket bidrar till vad man kallar ett halvfermenterat te. På den kinesiska färgskalan för teer kallas oolong för ett blått te (青茶, qingcha), alternativa tolkningar av namnet är "klart te", eller "mörkgrönt te". Det tvistas något om när oolong-teet först började tillverkas, men det mesta tyder på att detta var under Mingdynastin. Oolong är det te som vanligen används i den kinesiska teceremonin.

Likt många andra teer anses oolong vara bra för fettförbränningen. Detta beror troligtvis på koffeinet i te som bidrar till termogenes och är därmed inte helt utan grund.

Oolongsorter[redigera | redigera wikitext]

Oolong brukar som många andra tesorter delas in efter vilken region de kommer ifrån. De största teproducerande regionerna är Wuyi och Anxi i Fujian, Guangdong samt Taiwan (ofta kallat vid sitt gamla namn Formosa i tesammanhang).

Anxi[redigera | redigera wikitext]

Anxi i Fujian producerar bland de mest kända oolongerna i världen, däribland den kanske allra mest kända Tie Guan Yin. De är kända för att allmänt vara väldigt gröna, lågoxiderade och oftast orostade. Även välrostade former av dessa teer förekommer men är inte alls lika vanliga.

Wuyi[redigera | redigera wikitext]

Teer från Wuyi, ofta kallade Yancha (岩茶, Rock tea) eller Wuyi Yancha, är kända för att vara mörka: starkt oxiderade och rostade. Bland de mer kända teerna hittar man Si Da Ming Cong, Wuyis fyra kända teer: Da Hong Pao), Shui Jin Gui, Tie Luo Han och Bai Ji Guan.

Formosa[redigera | redigera wikitext]

Formosa syftar till det man nu för tiden kallar Taiwan och är en stor producent av oolongteer och ursprunget för många teälskares favoritoolong Dong Ding.

Guangdong[redigera | redigera wikitext]

Guangdong är främst känt för en sorts te, Dan Cong (单枞). En mycket intressant sorts te, känd för att kunna imitera smaker av många olika blommor och frukter.

Andra kända oolonger[redigera | redigera wikitext]

Inom Kina

Utanför Kina