Fujian

Från Wikipedia
För den taiwanesiska provinsen, se Fujian (Taiwan).
Fujian
Min nan : 福建省
Hok-kiàn-séng
kinesiska : 福建省?
pinyin: Fújiàn shěng
Förkortning: 闽   (pinyin: Mǐn)
Typ av område: Provins
Huvudstad: Fuzhou
Yta: 123 659 km²
23:e störst i Kina
Folkmängd:* 36 894 216 (2010)
17:e folkrikast i Kina
Befolknings-
täthet:
300 inv./km²
BNP:* 40 025 ¥/inv. (2012)
Provins-
guvernör
:
Yu Weiguo
Parti-
sekreterare
:
You Quan
Officiell webbplats
Fujians läge i Kina.
Fujians läge i Kina.
*Källa för folkmängd: http://www.geohive.com/cntry/cn-35.aspx
Källa för BNP: http://thechinaperspective.com/topics/province/fujian/

Fujian, tidigare känt som Fukien eller Hokkien, är en provins på Kinas sydöstkust. Den har en yta på 123 659 km² och hade totalt 36 894 216 bofasta invånare i slutet av 2010.

Provinsen gränsar till Zhejiang i norr, Jiangxi i väst och Guangdong i syd. Utanför dess kust ligger Taiwan. Provinshuvudstad är Fuzhou.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Fujian är i väster ett bergland, som sänker sig terrassformigt mot havet och har en icke särdeles bördig jordmån, men är noggrant odlat och därför en av Kinas rikaste provinser. Provinsen genomflyts av många floder, av vilka Minfloden är den största.

Landets huvudprodukt är te; det bästa kommer från trakten av orterna Jianning och Shaowu. Andra produkter är ris, vete, frukter, tobak, bomull och socker. Silkesodlingen är av vikt, likaledes fisket. En del malmer bryts, men de rika stenkolslagren ligga ännu obegagnade.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Fujian var en av de första provinserna som öppnades för utländska investeringar under Deng Xiaopings ekonomiska reformpolitik på 1980-talet. På grund av sina starka band med utlandskineser har Fujian fått åtnjuta stora investeringar från Taiwan och från kineser i Sydostasien med rötter i Fujian. Viktiga industrier är petrokemisk industri, verkstadsindustri och elektronik. Turismen har också ökat i betydelse.[1]

Kultur[redigera | redigera wikitext]

På grund av sin bergiga terräng är Fujian-provinsen känd för sin mångfald av kinesiska dialekter som ofta är ömsesidigt obegripliga. Flertalet talar olika varianter av min-dialekten, som även har spritt sig till Guangdong-provinsen och Taiwan. I västra Fujian dominerar hakka-folket som talar sina egna hakka-dialekter.

Provinsen är känd för sitt eget kök, Fujianköket, som kännetecknas av sin lätthet och betoning av umami-smaken. Fujian är bland annat känd för sin tillverkning av olika teer, exempelvis Lapsang souchong och Oolong-te.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet Fujian är bildat av namnen på Fuzhou och Jianning, en kombination som går tillbaka till 733 då en militärkommissionär kontrollerade dessa två orter som då var prefekturer.[2]

På grund av provinsens läge var dess invånare länge hänvisade till sjöfart och Fujian är en av Kinas traditionella utvandringsregioner. Invånarna har av tradition drivit sjöfart på Japan, Filippinerna och Sundaöarna samt Bortre Indien. Vid kusten av Fujian låg den genom Marco Polo mycket berömda staden Quanzhou.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Provinsen är indelad i 9 prefekturer, eller städer på prefekturnivå som de även kallas. Dessa är i sin tur indelade i 9 stadsdistrikt (shìxiáqū), 14 städer på häradsnivå (shi) samt 45 härader (xiàn).

Prefekturer[redigera | redigera wikitext]

Karta Nr Namn Administrativt säte Kinesiska
Pinyin
Population (2010)
— Subprovinsiella städer —
2 Xiamen Siming-distriktet 厦门市
Xiàmén shì
3 531 347
— Städer på prefekturnivå
1 Fuzhou Gulou-distriktet 福州市
Fúzhōu shì
7 115 370
3 Longyan Xinluo-distriktet 龙岩市
Lóngyán shì
2 559 545
4 Nanping Yanping-distriktet 南平市
Nánpíng shì
2 645 549
5 Ningde Jiaocheng-distriktet 宁德市
Níngdé shì
2 821 996
6 Putian Chengxiang-distriktet 莆田市
Pútián shì
2 778 508
7 Quanzhou Fengze-distriktet 泉州市
Quánzhōu shì
8 128 530
8 Sanming Sanyuan-distriktet 三明市
Sānmíng shì
2 503 388
9 Zhangzhou Xiangcheng-distriktet 漳州市
Zhāngzhōu shì
4 809 983

Övriga städer på häradsnivå:

Politik[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Politik i Fujian

Den politiska makten i Fujian utövas officiellt av provinsen Fujians folkregering, som leds av den regionala folkkongressen och guvernören i provinsen. Dessutom finns det en regional politiskt rådgivande konferens, som motsvarar Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens och främst har ceremoniella funktioner. Provinsens guvernör sedan 2016 är Yu Weiguo.[3]

I praktiken utövar dock den regionala avdelningen av Kinas kommunistiska parti den avgörande makten i Fujian och partisekreteraren i regionen har högre rang i partihierarkin än guvernören. Sedan 2012 heter partisekreteraren You Quan.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The China Perspective - Fujian
  2. ^ Wilkinson, Endymion Porter. (2012) (på engelska). Chinese history: a new manual. Harvard-Yenching Institue monograph series ; 84 ([Rev. ed.].). Cambridge, MA: Harvard University Asia Center. Libris 13753255. ISBN 978-0-674-06715-8 , s. 233.
  3. ^ ”Yu Weiguo 于伟国” (på engelska). China Vitae. http://www.chinavitae.com/biography/Yu_Weiguo. Läst 11 april 2016. 
  4. ^ ”You Quan 尤权” (på engelska). China Vitae. http://www.chinavitae.com/biography/You_Quan. Läst 11 april 2016. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Fukien, 1904–1926.