Wuyishan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se också Wuyishan (stad).
Wuyishan, Fujian, Kina
Wuyishans naturreservat

Wuyishan (武夷山), tidigare känd som Bohea Hills, är ett berg på gränsen mellan Fujian-provinsen och Jiangxi-provinsen i Kina. Berget täcker ett område på 60 km². 1999 sattes Wuyishan upp på Unescos Världsarvslista.

Geologi[redigera | redigera wikitext]

De flesta av bergstopparna och kullarna är gjorda av röd sandsten. Många av dem är väldigt branta men platta på toppen. Floden Nioböjar, 60 km lång, meandrar sig ner i en djup klyfta mellan kullarna. Med 2100 m ö.h. är Wuyishan den högsta platsen i Fujian-provinsen.

Biologisk mångfald och naturmiljö[redigera | redigera wikitext]

Wuyishan är det största och det mest representativa exemplet på biologisk mångfald i subtropisk skog i Kina och sydkinesisk regnskog. Ekologin har överlevt från tiden före istiden för omkring 3 miljoner år sedan.

Då området är relativt fritt från föroreningar, satte den kinesiska regeringen 31 januari 2005 här upp sin första station för att mäta luftkvalité.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Wuyishan var huvudstad i det uråldriga kungariket Minyue. På 600-talet, byggdes Wuyipalatset för kejsarnas offeraktiviteter, en plats som turister kan besöka än idag. Berget var ett viktigt centrum för taoism och på 900-talet beskrevs det som ett av de nio viktigaste Taoisttemplen. Området är vaggan till Neo-konfucianism, en strömning som starkt influerat samhället sedan 1000-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]