Operation Sepals

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Operation Sepals var en hemlig allierad underrättelseverksamhet under senare delen av andra världskriget, med baser i Sverige och Norge. Från sommaren 1944 inrättades nio baser utefter gränsen mellan Sverige och Norge, varav fyra på den svenska sidan, vilka var aktiva till krigsslutet i maj 1945.

Syftet var att stärka den norska motståndsrörelsen och hjälpa den att i krigets slutskede återta delar av Norge samt att motarbeta sovjetiskt inflytande i ett befriat Nordnorge utan norsk militär. I underrättelsearbetet samarbetade svenska krigsmaktens C-byrå med norska XU och brittiska Secret Intelligence Service (SIS).

Baserna[redigera | redigera wikitext]

Baserna var i flera fall inrättade i Svenska Turistföreningens fjällstugor och bemannades av ett tiotal norska jägarsoldater per bas, som var tränade av brittiska Special Operations Executive (SOE) inom Kompani Linge och i polistruppsläger i Älgberget i Dala-Järna. För utrustningen svarade amerikanska Office of Strategic Services (OSS), föregångaren till Central Intelligence Agency (CIA), med vapen sända till Sverige med diplomatpost och transporterade sista biten av I 19:s jägarbataljon (I19 K) eller med samer som Per och Lasse Sarri och deras kusin Esajas Niia i Nikkaluokta.[1] Bland andra Stig Synnergren och Gösta WetterhallI 19:s jägarbataljon/Norrbottens regementes jägarbataljon i Kiruna var inblandade i sambandet med norrmännen. Chefen för C-byrån Norr, kaptenen Fahle Isberg, svarade för underrättelsesamband och han och hans bror Gunnar Isberg (född 1923) var kurirer.

Den nordligaste basen, SEPAL bas I, Mons, låg i STF:s Pältsastugan i trakten av Kattuvuoma, bas II, Anna, i STF:s Unna Allakasstuga i Abiskofjällen, bas III, Truls, vid svenska statens vilstuga vid nuvarande Silvervägen och bas IV och högkvarteret, Marit/Lotte, nära östra spetsen av Leinavatn och Vuoskajaure, en halvmil in i Sverige. Den fristående norska kommunikationscentralen, Kari, låg i närheten. På norsk sida var kaptenen Håkon Kyllingmark initiativtagare till och chef för nätverket och på amerikansk sida arbetade Karl Gustav Tillström inom gruppen Westfield MissionOffice of Strategic Services (OSS) i Stockholm med projektet. En av basernas uppgifter var att sända väderrapporter, vilket hade betydelse för bland annat flygbombningarna av slagskeppet Tirpitz i Altafjorden och nära Tromsö.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norrländska Social-Demokraten 9 juni 2014, läst 2014-06-09

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]