Otto Wallén

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Otto Albert Wallén[1], född 27 november 1885 i Tolgs församling, Kronobergs län, död 21 juni 1954 i Sorunda församling, Stockholms län[2], var en svensk lantbrukare och politiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Otto Wallén var son till lantbrukaren Jonas Fredrik Johansson och Carin Johansdotter. Han tog studentexamen i Lund och verkade därefter som lärare och som korrespondent vid Sandvikens järnbruk 1907–10 samt som stadskassör i Södertälje 1911–18. Åren 1918–19 var han verkställande direktör för AB Svensk Import, som följde på statliga livsmedelsförsörjningsorgan under första världskriget. Detta bolag var bland de främsta i att slå mynt på försörjningskrisen, och uppmärksammades för de statsråd och andra ledande politiker och ämbetsmän som var verksamma eller delägare i bolaget.[3] Wallén bedrev därefter affärsverksamhet på Sovjetunionen och de baltiska länderna för att 1927–43 driva jordbruk och handelsträdgårdsverksamhet på Sånga-Säby gård.

Politiska aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Otto Wallén var länge socialdemokrat och strävade efter att bygga upp en socialdemokratisk väljarbas på landsbygden, utanför städernas arbetarbefolkning.[3] Mot slutet av 1920-talet medverkade han istället i att grunda en egen organisation, Riksförbundet Landsbygdens folk, RLF, och var i februari 1929 värd för det konstituerande mötet.[4] 1931 grundade han även Stockholmsdistriktet av Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund.

Genom stora donationer kunde Wallén bli ledamot av riksdagens andra kammare 1933–44, invald i Stockholms läns valkrets för bondeförbundet. Politiskt var han dock i många frågor isolerad till och med från sitt eget parti.[3] Wallén förespråkade en utpräglad jordbruksprotektionistisk linje, och uppmärksammades också för ett riksdagsanförande 1939 där han uttalade sig antisemitiskt:

Jag erkänner gärna, herr talman, utan att blygas att jag idag är antisemit /.../ Den asiatiska folkstammen passar icke i sällskap med vår hyggliga svenska folkstam. /.../ Låt oss visa humanitära känslor, om det gäller att skicka pengar utomlands, men låt svenskt arbete förbehållas svenskarna och låt oss behålla det svenska blodet rent.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1947-2006, (Cd-Rom), Sveriges Släktforskarförbund anger "Wallin"
  2. ^ Sveriges Dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010).
  3. ^ [a b c] Isaksson, Anders: Per Albin I-IV: Samlingsutgåva, 2015
  4. ^ Drivande och organisatörer var Karl Levin som 1918 bildat fackföreningen Sveriges Demokratiska Jordbrukareförbund, samt Viktor Johansson som arrangerat Backenmötet i Umeå 1928, se Per Thullberg, Bönder går samman, Stockholms universitet 1977

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]