Ouroboros

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ouroboros från 1478 i ett alkemistiskt verk.[1]
Tropenmuseum

Ouroboros eller Uroborus är en omättlig orm eller bevingad reptil som äter sin egen svans.

Ouroboros beskrivs av Platon som den första levande varelsen i verket Timaios[2]. Inom alkemin uttrycktes detta genom en symbol för Ouroboros som ormen vilken äter sin egen svans. Ouroboros sägs [källa behövs] stå för evighet eller helhet. I den gamla bilden av Ouroboros ligger tanken på att sluka sig själv och vända sig till en cirkulatorisk process, för det var klart för de mer skarpsinniga alkemisterna att prima materia av konsten var människan själv.

Ouroboros är en dramatisk symbol för integration och assimilering av det motsatta, det vill säga skuggan. Denna "feed-back"-process är på samma gång en symbol för odödlighet, eftersom den sägs av Ouroboros som han dräper sig själv och ger sig till livet, befruktar sig själv och föder sig själv. Han symboliserar Den Ende, som utgår från sammandrabbningen av motsatser, och han därför utgör hemlighet prima materia som utan tvekan[förtydliga] härrör från människans omedvetna.


Mytologisk kan man se ouroboros i hinduismen som det hela världsalltet vilar på. I nordisk mytologi anges midgårdsormen omcirkla hela världen med sin svans i munnen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Theodoros Pelecanos' manuskript över ett alkemistiskt traktat tillskrivet Synesios, i Codex Parisinus graecus 2327 i Bibliothèque Nationale, Frankrike, The Oxford Classical Dictionary, Oxford University Press, 2012, ISBN 0199545561
  2. ^ Oxford World's Classics: Plato: Timaeus and Critias. Oxford University Press. 2008-11-13. ISBN 978-0-19-280735-9. http://dx.doi.org/10.1093/oseo/instance.00246984. Läst 26 maj 2021 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]