Ove Andersson (rallyförare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För journalisten, se Ove Andersson (tidningsman). För friidrottaren, se Ove Andersson (friidrottare). För fotbollsspelaren, se Ove Andersson (fotbollsspelare).
Ove "Påven" Andersson vid Monaco Grand Prix 2002

Ove "Påven" Andersson, född 3 januari 1938 i Uppsala, död 11 juni 2008 i Oudtshoorn i Västra Kapprovinsen i Sydafrika, var en svensk rallyförare och stallchef i rally och Formel 1.

Från ett enkelt garage utanför Österbybruk i Norduppland etablerade sig Andersson som en framgångsrik rallyförare, för att senare bli chef för den japanska biltillverkaren Toyotas rally- och formel 1-stall. Smeknamnet "Påven" fick Andersson tidigt av rallykollegerna eftersom han ofta tävlade med bilar av italienskt ursprung i början av sin karriär. Lancia Fulvia HF.

Som rallyförare under slutet av 1960-talet och under 1970-talet segrade Andersson i bland annat VM-rallyna Monte Carlo-rallyt (1971) i en Renault-alpine A110, Safarirallyt (1975 med kartläsaren Arne Hertz) i en Peugeot 504, Akropolisrallyt (1971) och San Remo-rallyt (1971). Han tävlade bland annat i en Alpine tillsammans med Ferrari F1:s senare framgångsrike stallchef Jean Todt som kartläsare - vilket bland annat resulterade i en andraplats i Monte Carlo-rallyt 1973.

Andersson lierade sig sedermera med Toyota och byggde på egen hand i Tyskland upp bilföretagets rallyverksamhet i Europa. Med förare som Juha Kankkunen, Didier Auriol och Carlos Sainz tog Toyota Team Europe (TTE) sju världsmästerskapstitlar under 1990-talet. Efter en sejour med sportbilar i Le Mans 24-timmars etablerade sig Toyota 2002 i formel 1 med förarna Mika Salo och Allan McNish, även då under svenskens ledning. Andersson hedrades i samband med detta med utmärkelsen Prins Bertils motorsportsmedalj, utdelad av Kungliga Automobilklubben (KAK). Andersson pensionerade sig efter ett par år som stallchef i formel 1, men stannade kvar som rådgivare åt Toyota F1 fram till år 2007.

11 juni 2008 omkom Ove Andersson i en trafikolycka i anslutning till Milligan Trial Oldtimer Rally i Sydafrika.[1][2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]