Oxygenkoncentrator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En oxygenkoncentrator för användning i patientens hem. Modellen är en DeVILBISS LT 4000.

Oxygenkoncentrator, eller oxygenanrikare är en maskin som koncentrerar luftens syre. Maskinen är till för de som behöver kontinuerlig oxygenbehandling i hemmet eller på sjukhus. Den används i stället för, eller som komplement till, syrgastuber. Eftersom den inte behöver stå bredvid patienten, utan kan vara 12-30 meter bort så har man en viss rörlighet fast man är under behandling.[1]

Den syrekoncentrerade luften andas sedan in av patienten med hjälp av en oxygenkateter.

Orsaker till behandling[redigera | redigera wikitext]

Om man lider av kronisk hypoxi, det vill säga konstant syrebrist, behöver man behandling för att minska lidandet. Sjukdomar som leder till kronisk hypoxi är bland annat:[2]


Funktion[redigera | redigera wikitext]

Oxygenkoncentratorn har ett filtreringskärl som avskiljer luftens kväve så att koncentrationen av syre ökar. Eftersom det är en kompressor som pumpar in luften i filtreringskärlet så behöver den elektricitet. Kompressorn gör även att apparaten bullrar och avger en hel del värme.[3] Eftersom luften som koncentrerats sedan skall användas som andningsluft har maskinen även ett luftfilter som tar bort partiklar som annars skulle kunna störa dess funktion.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Eftersom apparaten drivs med nätelektricitet bör den inte stå i fuktiga ytor. Patienten behöver även ha ett backup-system, vilket oftast består av syrgastuber som kan användas vid ett strömavbrott.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Oxygenbehandling”. Oxygen via oxygenkoncentrator. Vårdhandboken. http://www.vardhandboken.se/Texter/Oxygenbehandling/Oxygen-via-oxygenkoncentrator/. Läst 8 september 2012. 
  2. ^ Ström, Kerstin. ”Långtidsbehandling med oxygen”. Långtidsbehandling med oxygen. Internetmedicin. http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=874. Läst 8 september 2012. 
  3. ^ ”Oxygenbehandling i hemmet”. Oxygenbehandling i hemmet. Heli. http://www.heli.fi/content/Julkaisut_materiaalit/Oppaat_hengityssairauksia_sairastavalle/oxygenbehandling_i_hemmet.pdf. Läst 8 september 2012. 
  4. ^ ”Oxygenkoncentrator O2”. Oxygenkoncentrator O2. Nordic activity AB. http://nordicactivity.se/page25.html. Läst 8 september 2012.