Pågen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pågen AB
Pååls.JPG
F.d. Pååls bröd. Sedan 2000 en del av Pågen. Brödfabrik i Högsbo industriområde, Göteborg.
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Malmö, Sverige
NyckelpersonerAnders Carlsson Jerndal
VD
BranschLivsmedelstillverkare
ProdukterBröd, kakor och skorpor
Antal anställda1400
Historia
Grundat1878
GrundareAnders och Matilda Påhlsson
Ekonomi
Omsättning2 150 miljoner kr
Övrigt
Webbplatspågen.se

Pågen är Sveriges största bageriföretag med en årsomsättning i koncernen Pågengruppen på 2,7 miljarder kronor (2013)[1]. Pågen bakar och säljer bland annat matbröd, hamburgerbröd, korvbröd, kaffebröd, kakor, muffins och skorpor. Företaget startades 1878 av Anders och Matilda Påhlsson. Huvudkontoret är beläget i Malmö och produktionen sker vid företagets två bagerier i Malmö och Göteborg.

Företaget[redigera | redigera wikitext]

År 1878 startade Anders och Matilda Påhlsson A. Påhlssons bageri på Tallgatan i Malmö. Eftersom de inte fick tillgång till att sälja bröd i de ofta kooperativa mjölkbutiker som fanns, startade de i början av 1900-talet ett antal nya mjölkbutiker runt om i Malmö för att på så sätt distribuera och sälja sitt bröd. Efterhand växte det till ett 50-tal livsmedelsbutiker, mejeri med mera runt om i staden. Sedan dess har det fortsatt växa som ett renodlat familjeföretag genom generationerna. I Pågengruppen ingår även gamla varumärken som Lockarps, Kullens Bageri och Växjöbagaren.[2]

År 2000 togs beslutet att samgå med företaget Pååls, som också varit i samma familjs ägo i över 70 år men som bedrivits som ett totalt enskilt företag med bas i Göteborg. Därifrån kom produkter som Hönökaka och Roast'n'toast men de marknadsförs nu under namnet Pågen, som därmed har bageri i både Malmö och Göteborg.

I januari 2007 meddelade Pågen att man lade ner sitt extra bageri för Lockarps, Malmö, varför 60 anställda berördes och verksamheten överflyttades till det centrala huvudbageriet respektive till Göteborg.[3] Man har i dag (2014) totalt drygt 1400 anställda.

Försäljning och export[redigera | redigera wikitext]

Pågengruppen har cirka 45 % av den svenska försäljningsmarknaden för mjukt bröd. I Sveriges nordiska grannländer finns större delen av Pågens sortiment. I de flesta europeiska länderna hittar man Pågens skorpor, som säljs under varumärket Pågen Krisprolls. Pågen bakar cirka 210 miljoner bröd samt mer än 200 miljoner gifflar per år. Pågen Krisprolls är Sveriges mest sålda skorpor, 90 % går på export, med Frankrike som största marknad.

Våren 2014 utsågs Pågen av Livsmedelsbolagen och Food from Sweden till Årets Livsmedelsexportör 2014.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pågens Newsdesk, "Sveriges största bageri"
  2. ^ Pågens Newsdesk 22 maj 2014, "Brödtradition tas vidare när Pågen förvärvar Lockarps och Växjöbagarens varumärken"
  3. ^ Sydsvenskan 18 januari 2007, "60 får gå när Pågen stänger bageri"
  4. ^ Pågens Newsdesk 9 april 2014, "Pågen utsedd till Ärets Livsmedelsexportör 2014"

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]