Påskbergsvallen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Påskbergsvallan
Påskbergsvallen med Påskbergsskogen i bakgrunden
PlaceringSverige Varberg, Sverige
Kapacitet4 500[1] (57:e)
ÄgareVarbergs kommun
UnderlagGräs
HemmalagVarbergs BoIS
Varbergs GIF
Datum
Invigd1925

Påskbergsvallen är en fotbolls- och friidrottsarena i Varberg i Hallands län, Sverige. Invigningen förrättades den 2 juli 1925 av kung Gustaf V.[2] Kungen invigde radiostationen i Grimeton samma dag.

Påskbergsvallen är hemmaarena för Varbergs BoIS, som hösten 2011 vann Div 1 Södra och 2012 spelar i Superettan. Den är likaledes hemmaarena för Varbergs GIF, som historiskt är det mest framgångsrika laget i staden och vid ett par tillfällen har kvalat till Allsvenskan. 2008 fick man börja om i lägsta Hallandsserien, sedan föreningen 2007 gått i konkurs. Laget avancerade till Div 4 Elit Halland, där man hösten 2011 belade tredjeplatsen utan möjlighet till uppflyttning.

Arenan kommer att anpassas till Varbergs BoIS deltagande i Superettan 2012, bland annat kommer belysning att installeras. Påskbergsvallen måste byggas om för att uppnå kraven för svensk elitfotboll (Superettan) från säsongen 2014. Annars får Varbergs Bois åka till annan arena och spela.

Påskbergsvallen används ibland som träningsplan för svenska landslaget och för utländska lag som turnerar i Sverige, ofta inkvarterade på Comwell Varbergs Kurort, som specialiserat sig inom detta område.

Lag som Tottenham Hotspur, Manchester City, Leeds United, Barcelona, Lazio, Inter, Dynamo Moskva och Portugals herrlandslag har tränat eller spelat på Påskbergsvallen. Påskbergsvallen var även hemmaplan för Kungsbacka DFF i Damallsvenskan under säsongen 2019 då deras hemmaplan Tingbergsvallen inte uppfyller kraven för elitfotboll. Varbergs Bois kvalificerade hösten 2019 till Allsvenskan i fotboll för herrar och Påskbergsvallen blir för första gången Allsvensk fotbollsarena 2020. Men den måste rustas upp eller byggas om för att uppfylla kraven.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.boisfc.nu/ga-pa-match/paskbergsvallen/
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 16 april 2014. https://web.archive.org/web/20140416014321/http://www2.idrottonline.se/VarbergsGIFFotboll-Fotboll/Foreningen/Paskbergsvallen/. Läst 17 mars 2013.