Pampashjort

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pampashjort
Status i världen: Nära hotad[1]
Venado-Campo-UY-Ozotoceros bezoarticus.jpg
Ozotocerus bezoarticus
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Familj Hjortdjur
Cervidae
Släkte Ozotoceros
Ameghino, 1891
Art Pampashjort
O. bezoarticus
Vetenskapligt namn
§ Ozotoceros bezoarticus
Auktor Linné, 1758
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Pampashjort eller besoarhjort (Ozotoceros bezoarticus) är en art i familjen hjortdjur som förekommer i Sydamerika och den enda arten i sitt släkte.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Med en kroppslängd mellan 110 och 140 cm, en mankhöjd mellan 70 och 75 cm och en vikt mellan 25 och 40 kg är denna art tydlig mindre än kronhjorten. Pälsen har på ovansidan en rödbrun färg och är på buken vitaktig. Hanarnas horn sluter i tre taggar på varje sida.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Pampashjortens utbredningsområde ligger i Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay. Den har samma utbredningsområde som arten Blastocerus dichotomus men föredrar savann med torr mark istället för träskmarker. Idag förekommer arten även på odlad mark.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arten lever i små grupper med i genomsnitt fem individer. Har de bra tillgång till föda förenas grupperna ibland till hjordar på upp till femtio djur. Dessa hjordar upplöses vid dagens slut. Vanligtvis är pampashjortar aktiva på dagen men i närheten av människans boplatser är de aktiva under gryningen eller natten. Under parningstiden förekommer strider mellan hanar för rätten att para sig. Efter dräktigheten som varar i cirka sju månader föder honan ett ungdjur som vid födelsen är prickig.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Tidigare fanns pampashjortar i stort antal på grässtäppen i Argentina och Uruguay. Arten hade för de sydamerikanska indianerna en liknande roll som bisonoxe i Nordamerika. Efter att europeiska invandrare bosatte sig i regionen förlorade pampashjorten stora delar av sitt utbredningsområde. Pampashjortar jagades i stort antal för att skapa plats åt européernas får. Arten listas trots allt av IUCN som nära hotad (near threatened). Den på den argentinska pampas levande underarten Ozotoceros bezoarticus celer räknas som hotad, populationen av de andra underarterna, Ozotoceros bezoarticus leucogaster i Paraguay och Ozotoceros bezoarticus bezoarticus i Brasilien och Uruguay, är större.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Ozotoceros bezoarticusIUCN:s rödlista, auktor: Gonzalez, S. & Merino, M.L. 2008, besökt 2 april 2010.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]