Paradisets barn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Paradisets barn
(Les Enfants du paradis)
Genre Drama
Regissör Marcel Carné
Manus Jacques Prévert
Skådespelare Arletty, Jean-Louis Barrault, Pierre Brasseur, Pierre Renoir
Premiär 1945
Speltid 195 minuter
Land Frankrike
Språk Franska
IMDb

Paradisets barn (Les Enfants du paradis) är en fransk film från 1945 i regi av Marcel Carné och med manus av Jacques Prévert. Filmen nominerades till en Oscar för bästa originalmanus vid Oscarsgalan 1947. På Dramatens lilla scen gjorde Ellen Lamm berättelsen till en pjäs år 2012.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Pantomimscen från filmens boulevardteater. Pierrot till höger och hans kärleksrival Harlekin till vänster i färd med att betyga en kvinnoskulptur (Colombina/Garance) sin åtrå.

Synopsis bygger delvis på kända fakta, bland annat kring den berömde mimaren Jean-Gaspard Deburau och hans Théâtre des Funambules på Boulevard du Temple (Tempelboulevarden) - eller Brottets boulevard som den kallades i folkmun - i Paris.

Filmen är en storslagen fresk om teaterlivet i Frankrike på 1830-talet och om den omöjliga kärleken mellan just mimaren, kallad Baptiste, spelad av Jean-Louis Barrault, och den koketta aktrisen Garance, spelad av Arletty. Handlingen tillspetsas av ytterligare en beryktad karaktär från denna tid, nämligen mördaren och poeten Pierre François Lacenaire, gestaltad av Marcel Herrand, vilken även han har en relation till Garance i filmen, liksom två andra män för övrigt.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Marcus Riding, 28 mars 2012 tidningenkulturen.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]