Paraffin

Från Wikipedia

Paraffin består av brännbara estrar, stearinsyra eller alkaner som är fasta i rumstemperatur[ifrågasatt uppgift]. Det är i princip detsamma som vaselin, den sistnämnda har dock mjuk och segare konsistens. Det tillverkas av petroleum eller syntetiskt via Fischer-Tropsch-syntes.

Paraffin är svagt vitfärgat, utan vare sig lukt eller smak. Notera att Paraffin eller Paraffin oil i brittisk engelska kan ha betydelsen fotogen.

Ljus gjorda av paraffin har på 2010-talet konstaterats vara en hälsofara - Norska Folkehelseinstituttet gick år 2014 ut med varning där de jämställer användandet av paraffinljus med passiv rökning. Vidare säger svenska Naturskyddsföreningen att paraffinljus avger farliga partiklar och leder till sjukdomar och att de är dåliga ur miljösynpunkt.[1]

Paraffinolja är samlingsnamnet för flera olika typer av oljebiprodukter, som utvinns vid raffinering av råolja. Den är färglös samt lukt- och smakfri. Barnolja är ett exempel på paraffinolja.

Användning

Paraffin används...

  • ...inom medicin, mot till exempel torra ögon (Oculentum Simplex APL) eller som purgativ.
  • ...vid konserving av sylt eller gelé. Efter det att man hällt den nykokta sylten på burk och låtit den svalna, häller man ett lager smält paraffin ovanpå sylten. Paraffinet lägger sig då som ett lufttätt lock i burkens öppning, utan att blanda sig med sylten. Ovanpå paraffinlocket binds vanligen ett stycke tunt tyg.
  • ...som hölje till hårdost för att skydda mot uttorkning och mögel.
  • ...inom histologin, när man vill bädda in ett preparat.
  • ...som skidvalla både i fästvalla och glidvalla. I klistervalla används paraffinolja.
  • ...för testning av andningsfilter enligt EU-standard EN143.

Se även

Ett närbesläktat begrepp är paraffiner, som är ett äldre ord för alkaner.

Referenser

Noter