Stearin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För triglyceriden, se glycerylstearat.
I levande ljus används stearin.

Stearin är en blandning av fettsyrorna stearinsyra, summaformel C17H35COOH, och palmitinsyra, C15H31COOH.[1]

Stearin framställs huvudsakligen genom hydrolys av animaliskt fett, men kan även framställas ur vegetabiliskt fett, såsom palmfett.[2] Skillnaden mellan stearin och traditionell tvål är att tvål utgörs av natriumsalter av fettsyror, medan stearin utgörs av själva fettsyrorna.

Stearin används huvudsakligen för framställning av levande ljus. Det var först år 1818 som Michel Eugène Chevreul fann att stearin var lämpligt för ljusframställning och först efter fortsatt utveckling och patent 1825 började man omkring 1830 framställa ljus av stearin. I dagsläget används ofta paraffin, eller blandningar av paraffin och stearin som råmaterial till levande ljus. Brinntiden för paraffinljus är kortare än för stearinljus av samma storlek. Paraffinljus blir dessutom lätt rinniga, vilket ger materialspill (dålig verkningsgrad). Vad kostnaden per timme blir kan därför diskuteras. Det förekommer att beteckningen "stearinljus" felaktigt används även om paraffinljus.

Paraffin har ansetts harmlöst för hälsan och har utan betänkande kunnat gjutas som lock över konserverad sylt. Ångor av paraffin har dock upptäckts ha dålig effekt på hälsan, varför det är vanligt att andra ljus som säljs gör reklam för "100 % stearin". Norska Folkhälsoinstitutet (Folkehelseinstituttet - FHI) gick år 2014 ut med varning där de jämställer användandet av paraffinljus med passiv rökning. Vidare säger svenska Naturskyddsföreningen att paraffinljus avger farliga partiklar och leder till sjukdomar.[3]

Somliga människor är allergiska mot den rök som uppstår några sekunder efter det man släckt ett ljus. Om det beror på paraffininnehåll i ljuset eller annat är oklart.

Stearinet är fastare i konsistensen vid rumstemperatur än paraffin, är biologiskt nedbrytbart och anses ha en högre kvalitet än paraffinet. Stearin smälter vid temperaturer mellan 60 och 70 grader Celsius.

Stearin är också ett trivialnamn för glycerylstearat, en ester av stearinsyra. Detta ämne är ett fast fett som förekommer i exempelvis talg, men är inte det ämne som används i stearinljus.[1]

Eftersom stearin är en syra kan stearinljus i en mässingsstake så småningom ge en grön beläggning av korrosionsprodukter. Detta är sällan annat än ytligt och brukar gå att putsa bort utan alltför stort besvär.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin band 17 (1995), s. 219, uppslagsordet "Stearin".
  2. ^ Stearin i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1917)
  3. ^ ”Värmeljusen du tänder kan vara farliga för dig”. http://www.expressen.se/leva-och-bo/varmeljusen-du-tander-kan-vara-farliga-for-dig/. Läst 9 december 2016.