Stearin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För triglyceriden, se glycerylstearat.

Stearin är en blandning av fettsyrorna stearinsyra, summaformel C17H35COOH, och palmitinsyra, C15H31COOH.[1]

Stearin framställs huvudsakligen genom hydrolys av animaliskt fett, men kan även framställas ur vegetabiliskt fett, såsom palmfett.[2] Skillnaden mellan stearin och traditionell tvål är att tvål är ett natriumsalt av huvudsakligen stearinsyra, medan stearin är de icke-neutraliserade karboxylsyrorna.

Stearin används huvudsakligen för framställning av levande ljus. Det var först år 1818 som Michel Eugène Chevreul fann att stearin var lämpligt för ljusframställning och först efter fortsatt utveckling och patent 1825 började man omkring 1830 framställa ljus av stearin. I dagsläget används i första hand paraffin som råmaterial till levande ljus. Det förekommer att beteckningen "stearinljus" något oegentligt används även om paraffinljus.

Paraffin har dock upptäckts ha dålig effekt på hälsan, varför det är vanligt att ljus som säljs gör reklam för "100% stearin". Norska Folkhälsoinstitutet gick år 2014 ut med varning där de liknar användandet av paraffinljus med passiv rökning. Vidare säger svenska Naturskyddsföreningen att paraffinljus avger farliga partiklar och leder till sjukdomar.[3]

Stearinet är dock fastare i konsistensen vid rumstemperatur, är biologiskt nedbrytbart och anses ha en högre kvalitet än paraffinet. Stearin smälter vid temperaturer mellan 60 och 70 grader Celsius.

Stearin är också ett trivialnamn för glycerylstearat, en ester av stearinsyra. Detta ämne är ett fast fett som förekommer i exempelvis talg, men är inte det ämne som används i stearinljus.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin band 17 (1995), s. 219, uppslagsordet "Stearin".
  2. ^ Stearin i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1917)
  3. ^ ”Värmeljusen du tänder kan vara farliga för dig”. http://www.expressen.se/leva-och-bo/varmeljusen-du-tander-kan-vara-farliga-for-dig/. Läst 9 december 2016.