Pardaloter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pardaloter
Pardalotus with nesting material.jpg
Pardalotus striatus ornatus med bomaterial i näbben
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljPardaloter
Pardalotidae
Strickland, 1842
SläktePardalotus
Vieillot, 1816
Arter
Synonymer
Panterfåglar
Hitta fler artiklar om fåglar med

Pardaloter (Pardalotidae) är en liten familj med mycket små, kraftfullt färgade fåglar som förekommer i Australien. De har kort stjärt, kraftfulla ben, och kort trubbig näbb. Familjen omfattar fyra arter i det enda släktet Pardalotus vilka delas upp i en mängd underarter. Dess vetenskapliga namn, såväl som svenska trivialnamn härstammar från det grekiskans παρδαλο som betyder "fläckig". Till familjen fördes tidigare många fler arter som idag splittats till familjen taggnäbbar (Acanthizidae).

Pardaloter tillbringar mesta tiden högt uppe i ytterkanten av trädkronorna där den födosöker efter insekter, spindlar och framförallt en typ av skyddande skal av kristalliserad honungsdagg som byggs av arter inom insektsfamiljen Psyllidae.[1] De lever vanligtvis i par eller mindre familjeflockar men bildar ibland stora flockar efter häckningssäsongen.

De är säsongshäckande i de tempererade delarna av Australien men kan häcka hela året i varmare områden. De lever i monogama par och föräldrarna tar hand om bobygget, ruvningen och uppfödningen av ungarna tillsammans. De häckar i djup horisontella tunnlar som de gräver i jordvallar. Den yttre diametern på hålet är stort som ett mushål, men kan sträcka sig en meter djupt eller mer. Vissa arter kan också häcka i trädhålor.

Arter inom familjen:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Woinarski, John (2008). Josep, del Hoyo; Andrew, Elliott; David, Christie. red. Handbook of the Birds of the World. Volume 13, Penduline-tits to Shrikes. Barcelona: Lynx Edicions. sid. 390–401. ISBN 978-84-96553-45-3