Paris Hilton

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Perez Hilton.
Paris Hilton
Paris Hilton 2021.
FöddParis Whitney Hilton
17 februari 1981 (43 år)
New York, New York, USA USA
Yrke/uppdragFotomodell
Skådespelare
Musiker
FöräldrarRichard Hilton
Kathy Hilton
SläktingarNicky Hilton (syster)
Barron Hilton (farfar)
Conrad Hilton (farfars far)
Webbplats
ParisHilton.com

Paris Whitney Hilton, född 17 februari 1981 i New York i USA, är en amerikansk skådespelerska, sångerska och fotomodell med kontrakt hos Ford Models.

Uppväxtfamilj[redigera | redigera wikitext]

Paris Hilton är dotter till Richard Hilton och Kathy Hilton samt ett av många barnbarnsbarn till Conrad Hilton, grundaren av hotellimperiet Hilton. Hon är vidare äldre syster till Nicky Hilton och har två bröder, Barron Nicholas Hilton och Conrad Hughes Hilton. Paris Hiltons far är ett av åtta barn till Barron Hilton. Hennes far är av tysk-norskt ursprung och hennes mor av italienskt och irländskt.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Hiltons karriär började i och med deltagandet i TV-serien The Simple Life, där hon och Nicole Richie i första säsongen 2003 bytte ut sina privilegierade liv mot "det enkla livet" hos en bondfamilj. Den andra säsongen var de på husvagnssemester och i den tredje åkte de USA runt med Greyhoundbuss och provade på olika jobb. Paris Hilton var känd och omskriven redan innan TV-serien, främst för att hon var rik och orsakade skandaler. Hon har även designat egna kläder och skor och kommer att öppna en skoaffär helt med sina egna skor.

Populariteten tog fart på allvar i oktober 2003, när en då tre år gammal privat sexvideo med henne och Rick Salomon spreds över Internet. 1 Night in Paris, som filmen hette, blev en bästsäljare år 2005.

Under 2006 började Paris Hilton även lanseras som popstjärna. Hennes första singel, Stars Are Blind, nådde stora framgångar på några av de största musiklistorna. I mitten av augusti 2006 släpptes hennes självbetitlade debutalbum. Hon fick också en gästroll i den framgångsrika serien Veronica Mars som en bortskämd flicka, tillsammans med Veronicas ex-vän, Logan.

Paris Hilton har medverkat som skådespelare i en rad filmer med mera. Den 8 februari 2008 hade långfilmen The Hottie and the Nottie premiär, och musikalen Repo! The Genetic Opera hade premiär 25 april samma år. Sedan har hon bland annat medverkat i skräckfilmen House of Wax och komedin Sex Drive.

Hilton har gästspelat som sig själv i den amerikanska tv-serien My Name is Earl.[1]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Hon har även gästspelat i hitserien O.C.

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Foghagen, Anders (6 mars 2008). ”Paris Hilton spelar sig själv”. TV-planeten. Arkiverad från originalet den 8 mars 2008. https://web.archive.org/web/20080308071754/http://www.tvplaneten.se/614180.html. Läst 7 mars 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Paris HiltonMyspace