Parker (film)

Från Wikipedia
Parker
Parker
Parker
GenreAction
Thriller
RegissörTaylor Hackford
ProducentLes Alexander
Steven Chasman
Taylor Hackford
Sidney Kimmel
Jonathan Mitchell
ManusJohn J. McLaughlin
Baserad påFlashfire
av Donald E. Westlake
SkådespelareJason Statham
Jennifer Lopez
OriginalmusikDavid Buckley
FotografJ. Michael Muro
KlippningAndrew Weisblum
ProduktionsbolagIncentive Filmed Entertainment
Sierra Pictures
Sidney Kimmel Entertainment
DistributionFilmDistrict
Premiär25 januari 2013
Speltid118 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$35 miljoner
Intäkter$46 216 641
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

Parker är en amerikansk action-thrillerfilm regisserad av Taylor Hackford. Filmen baseras på Flashfire, den nittonde novellen om den fiktiva karaktären Parker, skriven av Donald E. Westlake under pseudonymen Richard Stark. Jason Statham och Jennifer Lopez spelar huvudrollerna i filmen som till största del utspelar sig i Palm Beach, Florida. Den handlar om den professionella tjuven Parker (Statham) som dubbelspelas av sitt gäng, med en man vid namn Melander (Michael Chiklis) som frontfigur. Parker bestämmer sig för att hämnas och beger sig till Palm Beach där han tvingas till hjälp av den deprimerade och misslyckade fastighetsmäklaren Leslie (Lopez). Under filmens gång blir Leslie kär i Parker.

Parker märkte en ny riktning i Hackfords karriär som hoppades att den skulle bli hans första film noir. Den finansierades med en "1930-tals budget" och färdigställdes efter Westlakes död (2008) när producenten Les Alexander gavs rättigheterna. Parker förhandsvisades i Las Vegas, Nevada den 24 januari 2013 och hade premiär i USA följande dag. Filmrecensioner har varit negativa till blandade. Några ansåg att Statham passade bra till rollen som Parker och prisade Lopez' skådespeleri och att hon fört in humor i handlingen. Många andra ansåg att filmen inte gjorde boken rättvisa och att den var "typisk" för Statham. Parker tjänade sammanlagt in 46 miljoner dollar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Parker är en professionell tjuv som inte stjäl från fattiga eller skadar oskyldiga. Hans mentor Hurley (Nick Nolte) ber honom att utföra ett jobb tillsammans med ett 5-mannars gäng som han aldrig har jobbat med tidigare. Gänget består av Melander (Michael Chiklis), Carlson (Wendell Pierce), Ross (Clifton Collins Jr.) och Hardwicke (Michah Hauptman). Jobbet blir ett misslyckande och Parker vägrar ett fortsatt samarbete som skulle ge dem en vinst på tio miljoner dollar. Han skjuts och lämnas för att dö efter vägkanten. Där hittas han av en familj som tar honom till ett sjukhus. Vid uppvaket efter operationen kväver han en manlig sjuksköterska tills denne svimmar och tar därefter hans kläder. Parker rånar en affär, skjuter butiksinnehavaren i benet, stjäl en kvinnas bil och berättar för Hurley att han vill söka upp Melander för hämnd. Gänget befinner sig nu i Palm Beach, Florida och förbereder sig för ännu ett rån. Melander får veta att Parker fortfarande lever och använder sina kontakter för att skicka en lönnmördare vid namn Kroll (Daniel Bernhardt) efter honom. Kroll försöker kidnappa Hurleys dotter och Parkers flickvän Claire (Emma Booth). Hon lyckas fly och gömmer sig i ett avlägset fiskeläge. Hurley är oroad av händelseförloppet och föreslår att Parker ska fly tillsammans med Claire. Han vägrar och fortsätter sin jakt på Melander.

Parker beger sig till Palm Beach och använder en falsk identitet under namnet Daniel Parmitt. Leslie Rodgers (Jennifer Lopez) är en deprimerad, oframgångsrik fastighetsmäklare som bor med sin mamma (Patti LuPone) och kämpar med att hålla ihop sin ekonomi efter en skilsmässa. Leslie, som är i akut behov av pengar, blir glad när Parker (nu som Parmitt) verkar vara intresserad av hennes fastigheter. Hon blir misstänksam när Parker bara visar intresse för ett nergånget hus som en man vid namn Rodrigo hyr. Rodrigo är i själva verket Melander som använder fastigheten som gömställe medan hans gäng planerar ett smyckesrån värt 50 miljoner dollar. Leslie blir ännu mera misstänksam när hon upptäcker att Daniel Parmitt är en påhittad identitet. Hon konfronterar Parker och erbjuder sin expertis i området mot att få en del av pengarna från rånet och att inte avslöja Parker. Han överväger erbjudandet efter att han tvingat Leslie att strippa för att på så vis se om hon bär en avlyssningsapparat. Leslie kysser Parker men han hejdar henne och beger sig från platsen.

Innan auktionen förklär sig Melanders gäng till flyttare och kan på så vis besöka huset där smyckena finns. Gänget får reda på att Parker är i Palm Beack och skickar Kroll för att döda honom. Efter ett blodigt slagsmål, hugger Kroll en kniv genom Parkers hand men faller sedan från balkongen och omkommer. Nästa morgon kommer polisen Jake Fernandez (Bobby Cannavale) till Leslie med frågor om Daniel. Hon chockeras samtidigt när hon upptäcker att Parker, blodig och blåslagen, gömmer sig i hennes hus. Leslie ljuger för polisen och säger att Daniel Parmitt var ett slöseri med tid. Hon beger sig till jobbet och ser ett nyhetsreportage om Krolls död. När Leslie åker hem är Claire där och pysslar om Parker. Leslie blir ledsen och besviken då hon trott att hon hade en chans till romans med honom. Claire beger sig åter till fiskeläget.

Melanders gäng lyckas att stjäla smyckena från auktionen beger sig tillbaka till deras gömställe. Parker, som är svag och skadad, väntar där. Leslie är rädd att Parker ska komma till skada och beger sig också till huset där hon snokar på bakgården. Hon upptäcks av en gängmedlem och tas tillfånga. Gänget misshandlar och förhör henne då de misstänker att hon jobbar för Parker. Melander upptäcker Parker och ett slagsmål utbryter. Samtidigt börjar Carlson våldföra sig på Leslie som hittar en pistol och skjuter honom flera gånger. Alla gängmedlemmar dör i slagsmålet. Parker och Leslie gömmer smyckena. I duons sista scen tillsammans inser Leslie uppgivet att hon "aldrig hade en chans mot Claire" och de beger sig åt olika håll. Sex månader senare reser Parker till Chicago och dödar maffiabossen som anställt Kroll. Ett år senare får Leslie ett tungt paket på posten som innehåller flera buntar med dollarsedlar. I filmens sista scen ses familjen som räddade Parker prata med någon om att de fått en massa pengar. Familjen tror att mannen de räddade är avsändaren och ser honom som en "ängel".

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Koncept[redigera | redigera wikitext]

Trots att Parker inte var någon hjälte ansåg Statham att han var en sympatisk karaktär.

Innan filmen sågs den fiktiva karaktären Parker flera årtionden tidigare i novellen The Hunter (1962), skriven av Donald E. Westlake. Historian om Parker blev en bokserie som innehöll över tjugo ytterligare böcker.[7] Han tolkades även i flera andra filmer som exempelvis Point Blank (1967) och Payback (1999).[7] Westlake vägrade att låta filmskaparna använda karaktärens namn och skulle bara tillåta detta om alla hans böcker gjordes till film. År 2008 efter Westlakes bortgång, kontaktades hans fru, Abby, av Les Alexander, TV-producent som varit vän med familjen. Abby gick med på att sälja rättigheterna till en film (och rättigheterna till att använda Parkers namn) om flera uppföljare gjordes förutsatt att den första filmen var framgångsrik.[5] Alexander anställde vännen John McLaughlin för att skriva manuset till Parker och i samma veva involverades Taylor Hackford.[5] När filmen hade premiär avslöjade Taylor Hackford i en intervju att han inte trodde Westlake skulle ha tillåtit användningen av Parkers namn.[8]

Hackford regisserade filmen och Steven Chasman, Hackford, Alexander, Sidney Kimmel och Jonathan Mitchell producerade.[9] Hackford var exalterad över att Parker skulle bli hans första "film noir" och sa: "Jag vill inte fastna i en genre. Vad jag gillar hos det här materialet är att man kan förvandla en genre som den här till en fantastisk film".[1] I en intervju med Palm Beach Daily News om vad som lett honom till Parker sa Hackford: "Jag är ett fan av Donald Westlake. Jag tycker att han är en fantastisk författare... väldigt unik bland andra författare som skriver om kriminalare. Mycket tack vare Parker-novellerna." Hackford drogs till Parker för att han var en "konstig karaktär" och en "sociopat" men som samtidigt "inte är en sociopat utan väldigt tilldragande".[5]

Utvecklingsarbetet[redigera | redigera wikitext]

Taylor Hackford handplockade Jennifer Lopez för att spela rollen som Leslie.[10]

Den 18 april 2011, rapporterade Justin Kroll från Variety Magazine att Statham skulle gestalta Parker.[1][11] Om Parker kommenterade Statham: "Han är en man som har moral... Så det finns något sympatiskt hos honom även om han inte är någon hjälte".[12] Skådespelaren noterade att: "Han är involverad i kriminella aktiviteter men han anser att jobben är ohederliga. Han stjäl aldrig från fattiga eller från människor som inte har så mycket pengar och han gör aldrig illa personer som inte förtjänar det".[7] I filmen ses Parker posera som präst och en rik man vid namn Daniel Parmitt från San Antonio, Texas.[13][14]

Den 21 juni 2011, avslöjades att Lopez var i förhandlingar om att spela den "kvinnliga huvudkaraktären Leslie som blir involverad med Parker när han utför sin stöt mot gänget som bedrog honom".[15] Lopez och Nick Noltes medverkan bekräftades en tid senare. Lopez och Nolte hade jobbat med varandra tidigare på filmen U Turn (1997).[2] Hackford noterade att rollen som Leslie blev ett kliv bort från Lopez' senaste roller i romantiska komedier och han var nöjd med hennes prestation.[16] Leslie är en "smart insider" som "har ont om pengar men har mycket av utseende, list och ambition".[17] Till en början samarbetar hon endast med Parker för pengarnas skull men blir senare förälskad i honom.[18] Owen Tonks från Daily Mail noterade att "parets relation blir starkare och Leslie faller för Parker allteftersom handlingen fortgår".[19] Tonks misstänkte att Leslie var "totalt annorlunda jämfört med Lopez' personlighet".[19] Wendell Pierce, Clifton Collins Jr., Michael Chiklis, Patti LuPone och Emma Booth hade också roller i Parker.[2][13] I boken Flashfire hade inte Leslie kubanskt påbrå. När Hackford skrev kontrakt med Lopez bestämde han sig för att skriva om hennes karaktär till kuban och anställde den italiensk-amerikanska skådespelaren LuPone för att spela Leslies "domderande" mamma.[5]

Filmandet[redigera | redigera wikitext]

En stor del av Parker filmades i Palm Beach, Florida.

Enligt chefsproducenten Nick Meyer finansierades Parker med en "1930-tals budget" som han beskrev som "rätt bra" med tanke på filmens "kaliber".[20] Den 23 juni 2011 rapporterade Mike Scott vid The Times-Picayune att Parker skulle filmas i New Orleans under sju veckor. Scott noterade att filmandet i New Orleans var "goda nyheter" för den lokala film industrin då inspelningen skulle ske då det "historiskt sett var låg aktivitet i området på grund av den tryckande värmen och orkansäsongen".[21] Playbill bekräftade att filmandet påbörjats i New Orleans den 4 augusti 2011.[22] Under en kort period (5-9 augusti) spelades filmen in i Baton Rouge, Louisiana.[23]

Filmandet för Parker ägde också rum i Palm Beach, Florida, där Lopez och Statham sågs tillsammans i september.[12][24] Chuck Elderd vid Palm Beach County Film and Television uppskattade inspelningen. Han sa: "Vi visste att vi skulle få fantastiska vyer över Palm Beach County när Taylor Hackford meddelade att han skulle filma Parker här. I trailern fick vi se vackra bilder över Palm Beach och Boca Raton."[25] Elderd noterade också att filmandet skulle ge mera uppmärksamhet till området och lyfta intresset.[25] I en intervju till stadens lokala nyhetstidning sa Hackford: "Palm Beach är ett fascinerande område. Man har dels det otroligt rika och exklusiva miljöerna och på andra sidan bron pågår vardagslivet. Jag ville få med båda".[5] Enligt Robert Janjigian vid Palm Beach Daily News blev invånarna i Palm Beach "betagna av alla kändisar".[26] Variety Magazine noterade att människor blev "omskakade" av helikoptrar, brandbilar och patrullbåtar vilket "berikade området som annars var mest känt för sina semestermöjligheter".[27] Filmfotografen J. Michael Muro spelade in scenerna med kameror från Red Epic använde en Hawk V-Lite med anaforfiskt bredformat.[28]

Statham som är en före detta simmare vid Storbritanniens olympiska team, utförde alla stunts i Parker. I en scen hoppade Parker ut ur ett fönster från en snabbgående bil för att undvika att bli skjuten. Stuntet betraktades som "mycket farligt" och Hackford sa att han var "nervös när Statham flög ut genom fönstret" fyra fem gånger innan scenen var perfekt.[29] I en annan scen skulle Statham hänga från balkongen på ett höghus. Skådespelaren avslöjade att dessa scener var "riktigt krävande". Vajern som han var tvungen att förankra sig i skar in i armarna och kom ofta i vägen för kamerorna.[30] Lopez avslöjade i en intervju att scenerna när hennes karaktär tog av sig kläderna för Parker var svåra och att hon innan var "väldigt nervös". I en intervju sa hon: "Det krävs mycket fysisk förberedelse men framförallt mental och känslomässig förberedelse. Det är inte den lättaste scenen att göra. Vissa människor har inga som helst problem med att göra sånt. Jag däremot... Mitt hjärta höll på att hoppa ur min bröstkorg".[31] Filmandet för Parker avslutades i januari 2012.[32]

Marknadsföring[redigera | redigera wikitext]

Parker var till en början tänkt att ges ut den 12 oktober 2012.[2] Utgivningsdatumet flyttades fram på grund av den stora konkurrensen filmen skulle ha mött från exempelvis Gangster Squad och Here Comes the Boom; den sistnämndas utgivningsdatum flyttades fram till januari på grund av Massakern i Aurora.[33] Matt Goldberg från webbplatsen Collider noterade att Parker förmodligen skulle ha skuggats av dessa filmer om de getts ut samtidigt.[34] Boxoffice Magazine räknade upp fördelarna med filmen vid utgivningen och lyfte särskilt fram Stathams "helhetliga" prestation och Lopez medverkan som skulle kunna nå fler än bara Stathams fans.[35]

Filmens första marknadsföringsaffisch avslöjades den 1 oktober 2012.[36] Biotrailern släpptes den 4 oktober 2012.[37] Collider kommenterade att filmen inte riktigt var vad Statham gjort sig känd för men ändå hade några "uppenbara klichéer.[38] Paul Shirley från Joblo sa att "den innehåller många förträffliga actionscener med Statham" och att det tillsammans med "bra material och duktiga skådespelare" hade potential att bli en biosuccé.[39] Simon Reynolds från Digital Spy noterade att det var osannolikt att "tuffingen" Statham och den "globala superstjärnan" Lopez skulle bli ett par men trodde att Parker skulle erbjuda många "köttiga" actionscener.[37] Den 3 januari 2013 avslöjade Digital Spy ännu en marknadsföringsaffisch för filmen.[40]

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Filen hade premiär vid Muvico Theaters i Florida.

Den 18 januari 2013 hade Parker premiär vid Muvico Parisian 20 i West Palm Beach. Intäkterna från den exklusiva förhandsvisningen gick till Palm Beach Film Institute.[41] Rödamattan-premiären ägde rum den 24 januari 2013 vid Planet Hollywood Resort and Casino.[42] I USA hade Parker biopremiär den 25 januari 2013.[18] Den kunde ses i 2.224 biografer i landet.[43] Första veckan efter utgivning debuterade filmen på femteplats. Den hade en inkomst på 7 miljoner vilket var lägre än beräknat.[44] Det var två miljoner mindre än vad som förutspåtts.[45][46] 70 dagar efter premiären hade filmen tjänat in 17,6 miljoner vilket blev en av Stathams minst framgångsrika filmer.[47] Filmen gavs ut på Blu-ray och DVD i Nordamerika den 21 maj 2013.[48][49] Parker tjänade sammanlagt in 46 miljoner dollar.[50]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmkritiker hyllade Jennifer Lopez' gestaltning som tillförde "humor" i handlingen.

Parker mottog mestadels blandad kritik från filmkritiker. Baserat på 100 recensioner sammansatta av Rotten Tomatoes fick filmen betyget "Rotten" med 40% positiva recensioner.[51] Metacritic gav filmen betyget 46 av 100 baserat på 21 professionella recensenter vilket blev ett "medelbetyg".[52] John Semley vid Slant Magazine var inte imponerad av Parker som han beskrev som "olidligt förutsägbar".[53] Skribenten Connie Ogle från Miami Herald ansåg att den var "fylld" av "orimligheter" men att Statham "var ett bra val för att spela den fåordiga tjuven."[54] Christy Lemire, en filmkritiker från Associated Press, tyckte att Statham "inte vågade pressa sig själv utanför sin trygghetszon" men att Lopez tillförde "komik och humor".[55] Alonso Duralde vid The Wrap ansåg att filmen var "tråkig" med tanke på Stathams potentialer som actionstjärna.[56] Joe Morgenstern vid The Wall Street Journal var också negativ och tyckte att filmen satte en "låg standard" för thrillers.[57]

Brian Lowry, en kritiker vid Variety Magazine, prisade Hackford för att han lyckats "figursy den 50 år gamla filmserien till Statham" vilket var "fräscht och smart". Han noterade att användandet av Lopez var "lyckat".[58] Många kritiker jämförde Lopez prestation med Out of Sight (1998), en actionthriller hon hade en av huvudrollerna i tillsammans med George Clooney 15 år tidigare. Stephen Farber vid The Hollywood Reporter skrev att filmens "största överraskning" var Lopez' prestation. Hon "tonade ner sin glamourösa image för en dämpad gestaltning av en kvinna med finansiella problem som är användbar för Parker när han som minst anar det". Farber prisade även Statham vars karaktär var "mycket övertygande".[59] A.O. Scott vid The New York Times gav Parker en positiv recension och lyfte särskilt fram Lopez som använde sina talanger för att spela en "kvinna i nöd".[60] Betsy Sharkey vid Los Angeles Times var också positiv till filmen som hon beskrev som en "riktigt bra" tolkning av Flashfire.[61] Recensenten James Berardinelli var kritisk till att karaktären Leslie inte fått fler scener att "utvecklas i" och tyckte att sekvenserna med Parkers flickvän Claire var onödiga. Trots detta gav Berardinelli filmen ett bra betyg och beskrev den som "pricksäkert regisserad, brutal och uppfriskande".[62]

Andra kritiker var mindre positivt inställda till Parker och beskrev actionscenerna som "förutsägbara" och "enahanda". Josh Modell som skrev åt The A.V. Club, tyckte att filmen började "ganska starkt" men att actionscenerna förblev "mer och mer förutsägbara".[63] Peter Howell vid Toronto Star tyckte att filmen började "lovande" men slutade "förutsägbart"[64] medan Bill Brownstein från Montreal Gazette sågade filmen med att skriva: "Mycket skottlossningar och blodbad. Dödssiffran är hög. Handlingens kvalité låg."[65] Lisa Schwarzbaum från Entertainment Weekly gav en liknande recension och kallade filmen "tråkigt ordinär" och "sjukt blodig."[66]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Kroll, Justin. ”Jason Statham sparks to 'Parker'”. Variety|. http://www.variety.com/article/VR1118035562/. 
  2. ^ [a b c d e] Fernandez, Sofia (5 augusti 2012). ”Jennifer Lopez Thriller 'Parker' Set for Oct. 2012 Release”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/jennifer-lopez-thriller-parker-set-219944. Läst 28 december 2012. 
  3. ^ [a b] Roberts, Sheila (22 januari 2013). ”Michael Chiklis and Micah Hauptman Talk PARKER, Action Scenes and More; Chiklis Also Talks PAWN and the Possibility of a SHIELD Movie”. Collider. http://collider.com/parker-michael-chiklis-micah-hauptman-interview/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed. Läst 24 januari 2013. 
  4. ^ [a b c d] Murray, Rebecca. ”'Parker' Cast List”. About.com (The New York Times Company. Arkiverad från originalet den 19 december 2013. https://web.archive.org/web/20131219005800/http://movies.about.com/od/parker/a/cast-list.htm. Läst 24 januari 2013. 
  5. ^ [a b c d e f] Sims, Robert (17 januari 2013). ”Director: PBers did not go ‘gaga’ over movie stars”. Palm Beach Daily News. Cox Enterprises. Arkiverad från originalet den januari 21, 2013. https://web.archive.org/web/20130121134835/http://www.palmbeachdailynews.com/news/lifestyles/director-pbers-did-not-go-gaga-over-movie-stars/nTyPK/. Läst 18 januari 2013. 
  6. ^ [a b] Luna, Keri (21 januari 2013). ”Jason Statham Discusses Action, Remakes and Becoming Parker”. Spinoff Online. Arkiverad från originalet den mars 30, 2016. https://web.archive.org/web/20160330020552/http://spinoff.comicbookresources.com/2013/01/21/jason-statham-discusses-action-remakes-and-becoming-parker/. Läst 24 januari 2013. 
  7. ^ [a b c] Collins, Clark (2 oktober 2012). ”Jason Statham talks about his new crime thriller 'Parker'”. Entertainment Weekly. (Time Warner). Arkiverad från originalet den 11 december 2013. https://web.archive.org/web/20131211142127/http://insidemovies.ew.com/2012/10/02/jason-statham-jennifer-lopez-parker/. Läst 28 december 2012.  Originalcitat: "He’s involved in criminal activities but he perceives all business to be in some way crooked. He never steals from people he feels can’t afford it and he doesn’t hurt people that don’t deserve it"
  8. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 3 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160303194506/http://spinoff.comicbookresources.com/2013/01/23/parker-director-taylor-hackford-on-tackling-the-iconic-tough-guy-thief/. Läst 18 december 2013. 
  9. ^ Rich, Katey. ”Taylor Hackford Will Direct Jason Statham In Parker”. Cinema Blend. Arkiverad från originalet den 19 december 2013. https://web.archive.org/web/20131219025814/http://www.cinemablend.com/new/Taylor-Hackford-Will-Direct-Jason-Statham-In-Parker-24243.html. Läst 7 oktober 2012. 
  10. ^ ”Jennifer Lopez on 'CBS This Morning' 25/1/13”. Youtube (CBS). 25 januari 2013. http://www.youtube.com/watch?v=HUkfAxMWA14. Läst 18 december 2013. 
  11. ^ Anderton, Ethan. ”Jason Statham is 'Parker' in Taylor Hackford's New Film Noir Thriller”. FirstShowing.net. http://www.firstshowing.net/2011/jason-statham-is-parker-for-taylor-hackfords-new-film-noir-thriller/. Läst 7 oktober 2012. 
  12. ^ [a b] Sims, Robert. ”Trailer for ‘Parker,’ filmed in Palm Beach, now on YouTube”. Palm Beach Daily News. Arkiverad från originalet den oktober 29, 2012. https://web.archive.org/web/20121029121620/http://palmbeachdailynews.com/news/news/world/trailer-for-parker-filmed-in-palm-beach-now-on-you/nSWGn/. Läst 7 oktober 2012. 
  13. ^ [a b] ”First look at Jason Statham and J-Lo shower sex scene from new movie”. The Sun|. http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/4571517/.html#ixzz2GMToM6Cr. 
  14. ^ Heritage, Stuart (24 oktober 2012). ”Parker – Jason Statham makes more costume changes than Mr Benn”. The Guardian. Guardian Media Group. http://www.guardian.co.uk/film/2012/oct/24/jason-statham-costume-mr-benn. Läst 18 januari 2013. 
  15. ^ Fleming, Jr., Mike (21 juni 2011). ”Jennifer Lopez In Talks For ‘Parker’ And ‘What To Expect When You’re Expecting’”. Deadline.com, Penske Business Media. http://www.deadline.com/2011/06/jennifer-lopez-in-talks-for-parker-and-what-to-expect-when-youre-expecting/. Läst 28 december 2012. 
  16. ^ ”Lopez: 'Work helped me through marriage split'”. ABC Action News (The E.W. Scripps Company). 20 mars 2012. Arkiverad från originalet den juni 12, 2012. https://web.archive.org/web/20120612124904/http://www.abcactionnews.com/dpp/entertainment/celebrity/Lopez-Work-helped-me-through-marriage-split_74461857#ixzz1pnljEf6v. Läst 28 december 2012. 
  17. ^ ”Jason Statham and Jennifer Lopez Get Their Cut in the Parker Trailer”. CraveOnline. 3 oktober 2012. Arkiverad från originalet den 29 december 2012. http://www.freezepage.com/1356708492FXACOTISUY. Läst 28 december 2012. 
  18. ^ [a b] Simpson, Leah (4 oktober 2012). ”Jason Statham, Jennifer Lopez in 'Parker' trailer - watch”. Digital Spy. Hachette Filipacchi UK. http://www.digitalspy.com.au/movies/news/a410123/jason-statham-jennifer-lopez-in-parker-trailer-watch.html. Läst 28 december 2012. 
  19. ^ [a b] Tonks, Owen (4 oktober 2012). ”No body double needed! Jennifer Lopez, 43, shows off her toned abs as she strips down to her underwear in new crime thriller”. Daily Mail. (Associated Newspapers Ltd). http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2212671/Jennifer-Lopez-strips-underwear-upcoming-film-Parker.html#ixzz2DWdpgEb. Läst 28 december 2012. 
  20. ^ http://variety.com/2013/film/news/indie-maven-has-affinity-for-fests-1118065130/
  21. ^ Scott, Mike (23 juni 2011). ”Jason Statham, Taylor Hackford to shoot in New Orleans, and Jennifer Lopez might join them”. The Times-Picayune. Advance Publications. http://www.nola.com/movies/index.ssf/2011/06/jason_statham_taylor_hackford.html. Läst 9 januari 2013. 
  22. ^ Gans, Andrew. ”Patti LuPone Cast in New Film "Parker"; Taylor Hackford Directs”. Playbill. Arkiverad från originalet den 26 september 2013. https://web.archive.org/web/20130926095543/http://www.playbill.com/news/article/153433-Patti-LuPone-Cast-in-New-Film-Parker-Taylor-Hackford-Directs. Läst 7 oktober 2012. 
  23. ^ ”‘Parker’, starring Jason Statham, will film a scene in Baton Rouge Aug. 5-9”. OLV. onlocationvacations.com. 22 juli 2011. Arkiverad från originalet den oktober 27, 2016. https://web.archive.org/web/20161027191917/http://www.onlocationvacations.com/2011/07/22/parker-starring-jason-statham-will-film-a-scene-in-baton-rouge-aug-5-9/. Läst 9 januari 2013. 
  24. ^ ”Jason Statham and Jennifer Lopez on the Parker Set”. comingsoon.net. 20 september 2011. Arkiverad från originalet den 6 september 2012. https://web.archive.org/web/20120906051323/http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=82364. Läst 28 december 2012. 
  25. ^ [a b] Sims, Robert (5 oktober 2012). ”Trailer for 'Parker,' filmed in Palm Beach, now on YouTube”. Palm Beach Daily News (Palm Beach: Cox Enterprises). Arkiverad från originalet den oktober 29, 2012. https://web.archive.org/web/20121029121620/http://palmbeachdailynews.com/news/news/world/trailer-for-parker-filmed-in-palm-beach-now-on-you/nSWGn/. Läst 28 december 2012.  Originalcitat: "From the commission’s position, we knew when Taylor Hackford was going to shoot [Parker] we were going to get gorgeous shots of Palm Beach County and incredible aerials, which we got a taste of in the trailer as a plane flies over Palm Beach and West Palm Beach. And the action scenes make Boca Raton look great." Originalcitat 2: "Palm Beach is a fascinating area. You’ve got this incredibly rich, exclusive enclave and right across the bridge you’ve got real life. And I was depicting both"
  26. ^ Janjigian, Robert (2011). Palm Beach star-struck as Lopez films on island. Palm Beach Daily News (Cox Enterprises). Läst 9 januari 2013 
  27. ^ Blair, Iain. ”Studios swim to new locations”. Variety (magazine)|. http://www.variety.com/article/VR1118045383/?refCatId=13. 
  28. ^ ”"Parker" Principal Photography Day 1”. Keslow Camera. 1 augusti 2011. Arkiverad från originalet den 19 december 2013. https://web.archive.org/web/20131219040456/http://www.keslowcamera.com/blog/parker-principal-photography-day-1/#. Läst 30 april 2013. 
  29. ^ Stone, Jay (23 januari 2013). ”Jason Statham does own stunts in Parker film”. Montreal Gazette. Postmedia Network. http://www.montrealgazette.com/entertainment/movie-guide/Jason+Statham+does+stunts+Parker+film/7861312/story.html. Läst 24 januari 2013. [död länk]
  30. ^ Knolle, Sharon (23 januari 2013). ”Jason Statham, 'Parker' Star, On Doing His Own Stunts And 'Expendables 3'”. Moviefone, AOL. Arkiverad från originalet den januari 25, 2013. https://web.archive.org/web/20130125095632/http://news.moviefone.com/2013/01/22/jason-statham-parker-expendables-3_n_2526842.html?utm_hp_ref=moviefone. Läst 24 januari 2013. 
  31. ^ ”Jennifer Lopez & Jason Statham - Parker Interview HD”. Youtube. 3 januari 2012. http://www.youtube.com/watch?v=MjPBrt7Wwug. Läst 9 januari 2013. 
  32. ^ Chen, Joyce. ”Rosie Huntington-Whiteley looks alarmingly thin while on holiday vacation in Miami”. Daily News|. Arkiverad från originalet den 28 maj 2018. https://web.archive.org/web/20180528134014/http://www.nydailynews.com/entertainment/gossip/rosie-huntington-whiteley-alarmingly-thin-holilday-season-vacation-miami-article-1.1000349. Läst 18 december 2013. 
  33. ^ Blunt, Tom. ”Warner Brothers Pulls ‘Gangster Squad' Trailer, Schedules Emergency Reshoots”. Word & Film. Arkiverad från originalet den juli 27, 2012. https://web.archive.org/web/20120727173138/http://www.wordandfilm.com/2012/07/warner-brothers-pulls-gangster-squad-trailer-schedules-emergency-reshoots/. Läst 25 juli 2012. 
  34. ^ Goldberg, Matt (20 mars 2012). ”New Release Date for PARKER Starring Jason Statham”. Collider. http://collider.com/new-release-date-for-parker-starring-jason-statham/153726/. Läst 29 december 2012. 
  35. ^ ”Long Range Forecast: 'Hansel And Gretel: Witch Hunters', 'Movie 43' & 'Parker'”. Boxoffice|. Arkiverad från originalet den 5 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130105003043/http://www.boxoffice.com/featured_stories/2012-11-long-range-forecast-hansel-and-gretel-witch-hunters-movie-43-parker. 
  36. ^ ”Exclusive Poster Debut: Parker”. IGN. 1 oktober 2012. http://ign.com/articles/2012/10/01/exclusive-poster-debut-parker. Läst 8 november 2011. 
  37. ^ [a b] Reynolds, Simon (4 oktober 2012). ”Jason Statham, Jennifer Lopez's 'Parker' trailer: 10 best bits”. Digital Spy. Hachette Filipacchi UK. http://www.digitalspy.com.au/movies/at-the-movies/a410167/jason-statham-jennifer-lopezs-parker-trailer-10-best-bits.html. Läst 8 januari 2013. 
  38. ^ Chitwood, Adam. ”First Trailer for Taylor Hackford’s PARKER Starring Jason Statham and Jennifer Lopez”. Collider. http://collider.com/parker-movie-trailer/199818/. Läst 7 oktober 2012. 
  39. ^ Shirey, Paul. ”THE TRAILER FOR JASON STATHAM'S PARKER WITH MICHAEL CHIKLIS AND JENNIFER LOPEZ IS SURPRISINGLY COOL”. JoBlo. http://www.joblo.com/movie-news/the-trailer-for-jason-stathams-parker-with-michael-chiklis-and-jennifer-lopez-is-surprisingly-cool. Läst 7 oktober 2012. 
  40. ^ Dibdin, Emma (3 januari 2013). ”Jason Statham, Jennifer Lopez in 'Parker' poster”. Digital Spy. Hachette Filipacchi UK. http://www.digitalspy.com.au/movies/news/a448252/jason-statham-jennifer-lopez-in-parker-poster.html. Läst 8 januari 2013. 
  41. ^ Kopf, Aleese (19 januari 2013). ”‘Parker’ impresses at premiere”. Palm Beach Daily News. Cox Enterprises. Arkiverad från originalet den 13 april 2013. https://web.archive.org/web/20130413185038/http://www.palmbeachdailynews.com/news/news/world/parker-impresses-at-premiere/nT2qD/. Läst 20 januari 2013. 
  42. ^ Leah, Robin (24 januari 2013). ”Premiere of Jason Statham and J.Lo’s ‘Parker’ at Planet Hollywood tonight”. Las Vegas Sun. The Greenspun Corporation. Arkiverad från originalet den januari 26, 2013. https://web.archive.org/web/20130126102017/http://www.lasvegassun.com/news/2013/jan/24/premiere-jason-statham-and-jlo-parker-planet-holly/. Läst 24 januari 2013. 
  43. ^ Boardman, Madeline (26 januari 2013). ”Weekend Box Office: 'Hansel And Gretel: Witch Hunters' Leads The Weekend”. The Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2013/01/26/weekend-box-office-hansel-witch-hunters_n_2558481.html. Läst 28 januari 2013. 
  44. ^ Subers, Ray (27 januari 2013). ”Weekend Report: 'Hansel' Slays 'Parker,' 'Movie 43'”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3616&p=.htm. Läst 28 januari 2013. 
  45. ^ ”Long Term Projections”. Boxoffice|. Arkiverad från originalet den 18 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130118065920/http://www.boxoffice.com/statistics/long_term_predictions. 
  46. ^ Subers, Ray (24 januari 2013). ”Forecast: 'Hansel' Set to Slay 'Movie 43,' 'Parker' This Weekend”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/news/?id=3614&p=.htm. Läst 30 januari 2013. 
  47. ^ ”Jason Statham Movie Box Office Results”. Box Office Mojo (Internet Movie Database). http://www.boxofficemojo.com/people/chart/?view=Actor&id=jasonstatham.htm. Läst 1 maj 2013. 
  48. ^ http://www.amazon.com/Parker-Blu-ray-Jason-Statham/dp/B005LAIIM6
  49. ^ http://www.amazon.com/Parker-Jason-Statham/dp/B005LAIILM
  50. ^ ”Parker - Box Office Data, DVD Sales, Movie News, Cast Information”. The Numbers. http://www.the-numbers.com/movie/Parker. Läst 8 juli 2013. 
  51. ^ ”Parker (2013)”. Rotten Tomatoes (Flixter). http://www.rottentomatoes.com/m/parker_2012/. Läst 26 januari 2013. 
  52. ^ Parker Reviews, Ratings, Credits, and More. Metacritic (CBS Interactive). 2013. Läst 26 januari 2013 
  53. ^ Semley, John (19 januari 2013). ”Parker”. Slant Magazine. http://www.slantmagazine.com/film/review/parker/6781. Läst 22 januari 2013. 
  54. ^ Ogle, Connie (22 januari 2013). ”Movie review: 'Parker' a stretch, but Statham makes it work”. Green Bay Press-Gazette. Gannett Company. https://www.post-gazette.com/ae/movie-reviews/2013/01/25/Movie-review-Jason-Statham-steals-Parker/stories/201301250195. Läst 23 januari 2013. 
  55. ^ Christy Lemire (23 januari 2013). ”Review: 'Parker' is rather perfunctory”. Boston.com. http://www.boston.com/ae/movies/2013/01/23/review-parker-rather-perfunctory/Q0FKPbGQsfAPqUXShl712K/story.html. Läst 24 januari 2013. 
  56. ^ Duralde, Alonso (23 januari 2013). ”'Parker' Review: How to Turn a Serviceable Thriller into a Bloody Bore”. The Wrap. Sharon Waxman. Arkiverad från originalet den januari 28, 2013. https://web.archive.org/web/20130128064733/http://www.thewrap.com/movies/column-post/parker-review-how-turn-serviceable-thriller-bloody-bore-74471?page=0,1. Läst 24 januari 2013. 
  57. ^ Morgenstern, Joe (24 januari 2013). ”'Parker': Swamp of a Florida Thriller”. The Wall Street Journal. Dow Jones & Company. http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324039504578261463419181922.html. Läst 25 januari 2013. 
  58. ^ Lowry, Brian. ”Film Reviews”. Variety|. http://www.variety.com/review/VE1117949079/. 
  59. ^ Stephen, Farber (24 januari 2013). ”Parker: Film Review”. The Hollywood Reporter. Time Warner. http://www.hollywoodreporter.com/movie/parker/review/415039. Läst 26 januari 2013. 
  60. ^ A. O. Scott (24 januari 2013). ”Violence and Thievery Find Room for Honor”. The New York Times. The New York Times Company. http://movies.nytimes.com/2013/01/25/movies/parker-starring-jennifer-lopez-and-jason-statham.html?partner=rss&emc=rss&_r=0. Läst 25 januari 2013. 
  61. ^ Sharkey, Betsy (24 januari 2013). ”Review: Jason Statham keeps 'Parker' standing and fighting”. Los Angeles Times. Tribune Company. http://www.latimes.com/entertainment/movies/moviesnow/la-et-mn-parker-review-20130125,0,5226790.story. Läst 25 januari 2013. 
  62. ^ James Berardinelli (25 januari 2013). ”Parker”. ReelViews. http://www.reelviews.net/php_review_template.php?identifier=2581. Läst 26 januari 2013. 
  63. ^ Modell, Josh (25 januari 2013). ”Parker”. The A.V. Club. The Onion, Inc. http://www.avclub.com/articles/parker,91593/. Läst 26 januari 2013. 
  64. ^ Howell, Peter (24 januari 2013). ”Parker review: Blame it on J.Lo”. Toronto Star. Star Media Group. http://www.thestar.com/entertainment/movies/article/1319700--parker-review-blame-it-on-j-lo. Läst 25 januari 2013. 
  65. ^ Brownstein, Bill (24 januari 2013). ”Review: Parker, starring Jason Statham”. Montreal Gazette. Postmedia Network. Arkiverad från originalet den 26 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130126125804/http://www.montrealgazette.com/entertainment/Review+Parker+starring+Jason+Statham/7866000/story.html. Läst 25 januari 2013.  Originalcitat: "Much gunplay and bloodletting ensues. The body count is high. Intrigue is low."
  66. ^ Schwarzbaum, Lisa (25 januari 2013). ”Parker Review”. Entertainment Weekly. Time Warner. Arkiverad från originalet den 22 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130122152225/http://www.ew.com/ew/article/0,,20657876,00.html. Läst 26 januari 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]