Passiv rökning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tobaksrök i en irländsk pub, innan Irland införde rökförbud den 29 mars 2004.
Rökkur på sjukhusområdet i Malmö.

Passiv rökning innebär att man inte röker själv, men andra personer i omgivningen gör det och därigenom blir man utsatt för rök, och dess skadliga inverkan. Passiv rökning blir i likhet med andra luftföroreningar farligare i miljöer där luftcirkulationen är begränsad, så som inomhusmiljöer. Till exempel har serveringspersonal ofta blivit utsatta för passiv rökning, vilket varit en av orsakerna till att många länder förbjudit rökning på restaurang. En annan grupp som utsätts för passiv rökning är barn till rökande föräldrar.

Åtgärder[redigera | redigera wikitext]

Att röka inomhus är numera förbjudet på de flesta allmänna platser. Sedan 1990-talet och 2000-talet har allt fler länder förbjudit rökning på restauranger. Exempelvis blev det i Sverige från och med 1 juni 2005 förbjudet att röka på restauranger, caféer, eller liknande utskänkningsställen. Det har också blivit vanligare att arbetsplatser förbjuder rökning, eller begränsar rökning till särskilda avdelningar, för att lindra den passiva rökningen.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Amerikanska Environmental Protection Agency har publicerat en rapport 1992 där det uppskattas att passiv rökning orsakar ca 3000 dödsfall årligen i USA.[1] Den rapporten blev av The United States Federal Court Decision, 1998, avfärdad då forskarna hade bortsett från data som sade emot resultatet och handplockade data som stämde överens med deras syn. De kom alltså fram till att Environmental Protection Agencys rapport inte visade samband mellan passiv rökning och cancer.[2] En undersökning i Storbritannien 2005 uppskattade att passiv rökning på arbetsplatsen orsakar ca 617 dödsfall årligen, medan passiv rökning i hemmamiljö uppskattas orsaka ca 2700 dödsfall årligen i åldersgruppen 20-64 år och ca 8000 dödsfall årligen i åldersgruppen över 65 år.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Respiratory Health Effects of Passive Smoking” (på engelska). United States Environmental Protection Agency. http://nepis.epa.gov/Exe/ZyPURL.cgi?Dockey=00000M1C.TXT. 
  2. ^ http://www.forces.org/evidence/epafraud/files/osteen.htm
  3. ^ http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/330/7495/812