Serveringspersonal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Servitris i Miami Beach år 1973.
En servitris tar emot en beställning på en restaurang i Hawaii 1989.
Servitör på en restaurang i Wien i Österrike.
Servitris klädd i vit blus, vitt förkläde och svart kjol på en restaurang i dåvarande Västtyskland 1988.

Serveringspersonal är anställda för att servera mat och dryck, ofta på en restaurang eller i en bar. Beteckningen servitör syftar på en man medan servitris syftar på en kvinna. Serveringspersonalen kallas också inom den svenska restaurangbranschen för servis.

En av serveringspersonalens viktigaste uppgifter är kontakten med gästerna. I arbetsuppgifterna ingår ofta även att duka, ta upp beställning, servera dryck och mat samt slutligen att delge gästerna notan och eventuellt ta emot betalningen. På vissa arbetsplatser kan serveringspersonalen också ha ytterligare arbetsuppgifter, som att diska, städa eller arbeta i en bar. Även någon form av underhållning av gästerna kan ibland ingå i serveringspersonalens uppgifter.

Det förekommer också att specialiserade servitörer och servitriser anställs för arbete i arbetsgivares privathem. Detta är dock ganska ovanligt i de flesta delar av världen. Enligt amerikanska Bureau of Labor Statistics fanns i maj 2008 över 2,2 miljoner människor som var anställda som serveringspersonal i USA.[1]

Klädsel[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Serveringsdräkt

Ofta bär servitörer och servitriser uniform eller serveringsdräkt som arbetskläder. Den klassiska uniformen för en servitör består av en vit skjorta, svarta byxor och förkläde samt för en servitris av klänning, alternativt svart kjol och vit blus, samt förkläde. Traditionellt ingår även serveringsmössa servitriskläderna, men det är numera mindre vanligt, åtminstone på restauranger. Många servitörer och servitriser bär även namnbricka. Även i privathem kan husligt anställda bära serveringsdräkt till exempel då de exempelvis serverar, eller i alla fall ha en uniform påminnande om den som serveringspersonal på finare restauranger bär.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ US Department of Labor - Bureau of Labor Statistics (24). ”Occupational Employment and Wages - Waiters and Waitresses”. US Department of Labor. http://www.bls.gov/oes/current/oes353031.htm. Läst 31 december 2006. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]